Επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου πάνω από τα όρια

Επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από τους κανόνες ασφαλείας, για βρέφη, ανιχνεύθηκαν στο σύστημα καθαρισμού του πόσιμου ύδατος στην πόλη Καβαγκούτσι της επαρχίας Σαϊτάμα, που γειτονεύει με το Τόκιο, ενώ οι εργάτες προσπαθούν ακόμα να συγκρατήσουν τη διαρροή ραδιενεργού ακτινοβολίας στον κατεστραμμένο, από το τσουνάμι, πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Στο Καβαγκούτσι μετρήθηκαν 120 μπεκερέλ, ραδιενεργού ιωδίου-121, λίγο υψηλότερα από τα συνιστώμενα ανώτατα όρια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα του Κιότο.
Την προηγούμενη ημέρα το Τόκιο είχε ανακοινώσει μετρήσεις της τάξης των 210 μπεκερέλ, ραδιενεργού ιωδίου, σε εργοστάσιο επεξεργασίας πόσιμου ύδατος και είχε εκδώσει σύσταση για μη χορήγηση νερού από τη βρύση σε ανήλικους και βρέφη. Ως γνωστόν η παρουσία αυξημένων ποσοστών ραδιενεργού ιωδίου στον οργανισμό βρεφών και ανηλίκων, ενοχοποιείται για πιθανές βλάβες αλλά και πρόκληση κακοήθειας, στο θυρεοειδή αδένα.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό έπεσαν κάτω από το επιτρεπτό
Τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν στο νερό της βρύσης στο Τόκιο έπεσαν κάτω από το επιτρεπτό για τα βρέφη όριο, μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο τις δημοτικές αρχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας, 250 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.

Συγκεκριμένα το επίπεδο ραδιενέργειας, σήμερα το πρωί στις 06:00 (τοπική ώρα) μετρήθηκε στα 79 μπεκερέλ ανά κιλό, ενώ το επιτρεπτό για τα βρέφη όριο έχει οριστεί από τις ιαπωνικές αρχές στα 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

Την Τρίτη, σε δείγματα νερού της βρύσης από την περιφέρεια του Τόκιο, με 13 εκατομμύρια κατοίκους, η συγκέντρωση ιωδίου 131 ήταν 210 μπεκερέλ ανά κιλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα