Ενέκριναν τη συμμετοχή στους βομβαρδισμούς

Η βουλή της Ρώμης, με 309 ψήφους υπέρ και 294 κατά, ενέκρινε την συμμετοχή της Ιταλίας στους βομβαρδισμούς στην Λιβύη. Στο τελικό κείμενο που ψηφίσθηκε τόσο από την Λέγκα, όσο και από τον μπερλουσκονικό "Λαό της Ελευθερίας", δίδεται έμφαση σε τρία κύρια σημεία: να μην γίνουν στόχος βομβαρδισμών οι άμαχοι πολίτες, να μην λάβουν χώρα χερσαίες επιχειρήσεις και να ορισθεί, σε συνεργασία
με τους συμμάχους, μια ημερομηνία λήξης της όλης αποστολής.

"Αποδείξαμε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρές. Το κόμμα μας κέρδισε, είμαστε εκείνοι που τον έχουμε πάντα πιο σκληρό" δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές Ουμπέρτο Μπόσι.

Ο γραμματέας του NATO Άντερς Φο Ράσμουσεν επανέλαβε πάντως από τις Βρυξέλλες ότι "δεν είναι σε θέση να ορίσει μια ημερομηνία μέχρι την οποία η αποστολή θα μπορεί να έχει εκτελεσθεί", αλλά ιταλοί σχολιαστές τονίζουν ότι ο διπλωματικός συμβιβασμός επέτρεψε στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να αποφύγει την κρίση.

Ο Μπόσι είχε αντιδράσει με έντονη δυσφορία στην απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δώσει "πράσινο φως" στην συμμετοχή στους βομβαρδισμούς χωρίς να τον ενημερώσει κι είχε απειλήσει με πιθανή αποχώρηση της Λέγκας από το κυβερνητικό σχήμα. Ο Μπερλουσκόνι, που επί σειρά ετών διατηρούσε στενές οικονομικές σχέσεις και φιλικές επαφές με τον Καντάφι, αποφάσισε, τελικά, να συνταχθεί πλήρως με τους συμμάχους, στηρίζοντας ανεπιφύλακτα τους εξεγερθέντες της Βεγγάζης.

Αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις του Μπερλουσκόνι που προβάλλονται σήμερα από τον ιταλικό τύπο ως εξής: "αναφερόμενος σε πιθανές συνέπειες, μετά την δολοφονία του γιου του Καντάφι, ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι 'εδώ και αρκετές μέρες, δεν καταφέρνει να κοιμηθεί ήσυχα, διότι φοβάται τυχόν αντίποινα, από την στιγμή που έχει πέντε παιδιά και πολλά εγγόνια'".

Σε ό,τι αφορά το διπλωματικό πεδίο, αύριο συνέρχεται στην Ρώμη η Ομάδα Επαφής για την Λιβύη. Στην διάσκεψη πρόκειται να πάρουν μέρος η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Φράνκο Φρατίνι, ο γάλλος και ο βρετανός ομόλογός του Ζιπέ και Χέιγκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας κ.ά.

"Από την αυριανή συνάντηση, φιλοδοξούμε να προκύψει μια σημαντική πολιτική λύση για το μέλλον της Λιβύης", δήλωσε σχετικά, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα