Ενημέρωση Δελαβέκουρα για την προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη

Ως προς την ΠΓΔΜ και ιδιαίτερα τη διαδικασία της προσφυγής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημείωσε πως η διαδικασία συνεχίζεται, πως είμαστε στη φάση αναμονής της έκδοσης της απόφασης και πως οι δύο πλευρές βρίσκονται στη διάθεση του δικαστηρίου.
Ως προς την εκκρεμότητα της διαφοράς, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε πως η προεκλογική περίοδος που
διανύει η γειτονική μας χώρα δεν διευκολύνει την επίλυση της διαφοράς. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει βήματα και περιμένουμε ανταπόκριση από τη νέα κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε μια τελική συμφωνία, που θα είναι οριστική και όχι με επισημάνσεις τύπου ad referendum» τόνισε και επανέλαβε πως η συμφωνία πρέπει να είναι erga omnes και να αναφέρεται σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Μετά από τις εκλογές επομένως, «αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να έρθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με πραγματική βούληση για τη λύση της διαφοράς και την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.


Για την Αλβανία και Γενικό Πρόξενο Κορυτσάς

«Δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Γενικού Προξένου Κορυτσάς, ο οποίος ολοκληρώνει τη θητεία του και θα μετατεθεί κανονικά», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με φήμη που κυκλοφόρησε στη συνέχεια φραστικής επεισοδίου του έλληνα Προξένου με εθνικιστές της περιοχής.

Με την ευκαιρία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως η Αθήνα «παρακολουθεί συνεχώς» την κατάσταση στην Αλβανία, όπου σημειώνεται μία έξαρση «εθνικιστικής ρητορείας» η οποία δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο επιθυμεί η γειτονική μας χώρα να ενταχθεί. Ενόψει εξάλλου των δημοτικών εκλογών, που «θέλουμε να εξελιχθούν ειρηνικά και ομαλά», η Ελλάδα υπενθυμίζει πως επιθυμεί τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων.



Για την κατάσταση στη Συρία

«Η βία στη Συρία είναι καταδικαστέα» και η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους έλληνες που βρίσκονται στη χώρα, για την περίπτωση που απαιτηθεί μία έκτακτη συνδρομή. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε πως «ήδη η ΕΕ απαγόρευσε την πώληση όπλων προς τη Συρία», υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό επί του θέματος, η ΕΕ «να μιλά με μια φωνή».



Για τη συμφωνία Φατάχ-Χαμάς

«Είναι μια σημαντική εξέλιξη. Δεν υπάρχει όμως ακόμη σαφής και πλήρης εικόνα. Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες, ώστε να την αξιολογήσουμε. Είναι όμως σημαντική εξέλιξη, τόσο για την ενδοπαλαιστινιακή συνεννόηση, όσο και για τις προοπτικές επίτευξης βιώσιμης λύσης στη Μέση Ανατολή. Μιας λύσης που θα οδηγήσει στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα ζει σε συνθήκες ειρήνης, δίπλα στα κράτος του Ισραήλ και σε συνθήκες ασφαλείας και για τους δυο». Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτησ
Keywords
Τυχαία Θέματα