Εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Στην αναμόρφωση της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης για τον «εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», προχωράει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αντιμετωπιστούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα αιτήματα και οι προβληματισμοί των αγροτών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έχει προβλεφθεί αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων, από 285 σε 500 εκατομμύρια ευρώ. Για την κλαδική κατανομή πιστώσεων, αναφέρεται ότι 75 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθούν για νέους γεωργούς, 270 εκατομμύρια για λοιπούς γεωργούς και κτηνοτρόφους, 135 εκατομμύρια για γεωργούς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, 20 εκατομμύρια για κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία. Από την Περιφερειακή Κατανομή των 270 εκατομμυρίων ευρώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατίθενται 40 εκατομμύρια ευρώ.

Για επενδυτικά σχέδια έως 50.000 ευρώ, δεν υπάρχει κόστος σύνταξης φακέλου. Οι προτεραιότητες που τίθενται, είναι η αύξηση παραγωγής, οι συνδυαστικές οικονομικές δραστηριότητες, η ενίσχυση της τυποποίησης, η έμφαση σε προϊόντα που χρήζουν μεταποίησης, η σύνδεση με το «καλάθι» της περιφέρειας.

Στο έγγραφο του υπουργού αναφέρεται, επίσης, ότι οι δράσεις που ενισχύονται, μεταξύ άλλων, αφορούν σε θερμοκήπια υδροπονικά υψηλής τεχνολογίας, εξοικονόμησης νερού, μεγάλων αποδόσεων, ειδικών καλλιεργειών (φράουλα, καρπούζι, πεπόνι, κολοκύθι, φασολάκι), στην κτηνοτροφία, στα οπωροκηπευτικά «4 εποχών» (πχ. Πορτοκάλι-ροδάκινο), στις εξαγωγικές καλλιέργειες (πχ. Σαλιγκάρι-μανιτάρι).

Η αύξηση των πιστώσεων της Προκήρυξης συνοδεύεται από βελτιώσεις στη βαθμολογία με σημαντική μείωση της βάσης των 40 μορίων στις επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων.

Ο υπουργός διευκρινίζει ότι το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, θα διακόψει τη λειτουργία του, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές και για το λόγο αυτό θα προβλεφθεί ανάλογη παράταση του χρόνου λήξης της υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης.

Ενημέρωση για τα Σχέδια Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» είχε ζητήσει, με ερώτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ , Αναστάσιος Καριπίδης, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι τα Σχέδια Βελτίωσης είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι θα επιδοτηθεί η απόκτηση αγροτικών μηχανημάτων, η καθετοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η δημιουργία σύγχρονων στάβλων και θερμοκηπίων αλλά φαίνεται πως αποκλείονται μεγάλες ομάδες παραγωγών ενώ υπάρχουν και «κενά» στον τρόπο βαθμολόγησης.

Ο βουλευτής της ΝΔ είχε επισημάνει, επίσης ,ότι τα κριτήρια αξιολόγησης είναι πάρα πολλά ενώ είναι δύσκολο να περάσει κάποιος αγρότης τη βάση των 40 μορίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα