Το βασικότερο πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη ύφεση

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα του χρέους ή του ελλείμματος, το βασικότερο πρόβλημα που έχει στραγγαλίσει την Ελλάδα είναι η συνεχιζόμενη για τρία χρόνια ύφεση», υποστήριξε ο καθηγητής πρώην υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στη Λευκωσία, σε εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικού Εκσυγχρονισμού της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) και του Γραφείου
του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.
Τα spread των ομολόγων δεν αυξήθηκαν μόνο σε χώρες με χρέος και δημόσια ελλείμματα αλλά και σε χώρες με εξωτερικά ελλείμματα, ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Νίκος Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας ότι και η Κύπρος έχει μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα.

Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε πως παρά το ότι όλοι πλέον ανησυχούν για την κρίση χρέους, κανένας δεν έβλεπε νωρίτερα τις προειδοποιήσεις. Μεταξύ αυτών ανέφερε τις μεγάλες ανισορροπίες στα εξωτερικά ισοζύγια των χωρών, τις διαφορές στον όγκο και τη σύνθεση των 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, τις διαφορές στα φορολογικά συστήματα, αλλά και τις διευρυνόμενες διαφορές στην ανταγωνιστικότητα. Όπως ανέφερε, η κρίση του 2008 αποκάλυψε πως αυτές οι διαφορές επηρεάζουν τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης. Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε και στο μόνιμο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Στήριξης, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο του 2013 και θα αντικαταστήσει το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως είπε, ο δημοσιονομικός έλεγχος των κρατών μελών θα είναι διαρκής, όχι μόνο με το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με την πρόβλεψη της δημοσιονομικής συμπεριφοράς. Μέσω του μηχανισμού, ανέφερε, προβλέπεται η επιβολή προγραμμάτων προσαρμογής, καθώς και η επιβολή αναδιάρθρωσης χρέους, εφόσον η αναχρηματοδότησή του κριθεί μη-βιώσιμη. Πρόσθεσε τέλος, ότι το παράδοξο είναι πως οι αγορές ανησυχούν πλέον για το πώς θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός, με συνέπεια τα spread να συνεχίζουν να αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Εστιάζοντας στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι «κατάφερε να βγει από την ύφεση με μερικές μόνο γρατσουνιές». Εντούτοις, όπως είπε, «η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας παραμένει το δημόσιο χρέος της».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα, με τη συμφωνία που υπέγραψε με το Ισραήλ για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, τις συμφωνίες για μεγάλες επενδύσεις όπως με το Κατάρ και άλλες, τοποθετείται ως ένας δυναμικός παίκτης στην περιοχή». «Με όλες τις εξελίξεις που γίνονται στην περιοχή η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε μια μικρή τοπική υπερδύναμη και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής και από οικονομική άποψης και άποψης θεσμών», είπε. Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στο ρυθμό ανάπτυξης, τα υγιή δημόσια οικονομικά και επίλυση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων, καθώς και στη δημιουργία κράτους δίκαιης κοινωνίας, ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

Ο κ. Σταυράκης είπε ότι το 2009 ήταν αφιερωμένο στη
Keywords
Τυχαία Θέματα