Εκλογικός πυρετός στην Αίγυπτο

Η πλατεία Ταχρίρ θα είναι ήρεμη αύριο. Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας ανέστειλαν τα σχέδιά τους να συγκεντρωθούν αύριο στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, όπως κάνουν κάθε Παρασκευή. Ο λόγος είναι η σύλληψη του Χόσνι Μουμπάρακ και των γιων του, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των διαδηλωτών.

«Η επανάσταση δεν έχει επιτύχει ακόμη», εξηγεί ο Χάλεντ αλ-Σάγιεντ, μέλος της συμμαχίας των νεαρών ακτιβιστών που ξεκίνησαν την εξέγερση. «Όποιος νομίζει πως έχει επιτύχει θα προκαλέσει την αποτυχία της. Η λαϊκή πίεση είναι η μοναδική εγγύηση της προστασίας όσων έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα».

Η πολιτική αυτή, όμως, ενέχει κινδύνους. Τις τελευταίες ημέρες, οι σχέσεις του στρατού με τους διαδηλωτές διέρχεται κρίση. Εκατοντάδες άνθρωποι έστησαν σκηνές στην πλατεία Ταχρίρ μετά τις διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής για να πιέσουν τον στρατό να προσαχθεί ο Μουμπάρακ σε δίκη. Η απόφαση του στρατού να τους απομακρύνει με τη βία προκάλεσε τουλάχιστον δύο θανάτους και 70 τραυματισμούς.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες, με επικεφαλής τον υπουργό Αμύνης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, έχουν αποπειραθεί, έστω διστακτικά, να απαντήσουν στη πίεση των διαδηλωτών. Οι τελευταίοι όμως δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στο ποια είναι η καλύτερη πορεία για το μέλλον. Και κανείς δεν είναι σίγουρος για τη μορφή του κράτους που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που θα γίνουν προς το τέλος του χρόνου.

«Ο,τιδήποτε συμβεί στην Αίγυπτο θα έχει επιπτώσεις στον αραβικό κόσμο», τονίζει ο πολιτικός επιστήμονας Μοστάφα Καμέλ αλ Σάγιεντ. «Αν από τις προσεχείς εκλογές προκύψει ένα κοινοβούλιο με διάφορα πολιτικά κόμματα, αυτό θα αποτελέσει ένα καλό μοντέλο για την ενσωμάτωση των ισλαμιστών και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων».

Για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν είναι προαποφασισμένο. Επί της εποχής του Μουμπάρακ, κανείς δεν είχε αμφιβολία ότι το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα θα κυριαρχούσε σε όλα τα εκλεγμένα όργανα. Τώρα, οι Αιγύπτιοι αισθάνονται ότι ήλθε η ώρα να διαμορφώσουν το μέλλον τους με πολιτικές διαδικασίες. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι δυνατότητες επιλογής θα είναι πολλές. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, θύμα διώξεων επί 80 χρόνια, ανακοίνωσε ότι ιδρύει κόμμα με το όνομα Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Οι υπερσυντηρητικοί ισλαμιστές από το κίνημα των Σαλαφιστών δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος στις εκλογές με επτά κόμματα (!). Προσπάθειες να συγκροτήσουν κόμματα και συμμαχίες καταβάλλουν επίσης φιλελεύθεροι, αριστεροί και νέες δυνάμεις που γεννήθηκαν στην διάρκεια της επανάστασης.

Αν όμως η χώρα ζει την αρχή μιας πολιτικής αναγέννησης, εξακολουθεί να κυβερνάται από τους στρατιωτικούς. Άλλωστε, ο στρατός ήταν εκείνος που έκρινε την έκβαση της εξέγερσης εγκαταλείποντας τον Μουμπάρακ. «Το κυριότερο πρόβλημα με αυτή την επανάσταση είναι ότι δεν έχει ηγέτες», επισημαίνει ο Οσάμα αλ-Γκαζάλι Χαρμπ, επικεφαλής του Δημοκρατικού Μετώπου. «Οι νέοι άναψαν το φυτίλι, ο αιγυπτι
Keywords
Τυχαία Θέματα