Δημοσιεύματα στις ΗΠΑ για την Ελλάδα

Με αφορμή εκτιμήσεις και πληροφορίες από πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τα μέτρα και την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ συνεχίζουν να προβάλλουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις εξαγγελίες της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, καθώς και σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα μας.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, παρουσιάζονται δηλώσεις
εκπροσώπων τραπεζικών ιδρυμάτων, οι οποίοι διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ θα έπρεπε να «εμπλακούν άμεσα» στη διαδικασία αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Παράλληλα, προβάλλονται και δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, ο οποίος εμφανίζεται υποστηρικτής μιας «έξωθεν βοήθειας» σε τεχνικό επίπεδο, εκφράζοντας όμως αμφιβολίες για την ανάθεση της διαδικασίας σε «εξωκυβερνητική ομάδα», η οποία δεν θα γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας των προς πώληση επιχειρήσεων, ούτε και το πώς να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που θα προκύψουν.

Σχετικά με την ελληνική δημοσιονομική κρίση, σε αρκετά δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές παρουσιάζονται δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, όπως και της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία προειδοποιεί ότι υπάρχουν μόνο «δύο δρόμοι» για την Ελλάδα: είτε να προχωρήσει σε μεγάλες θυσίες, είτε να επιστρέψει στη δραχμή. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Sch?uble μίλησε για τους υψηλούς κινδύνους που ενέχει η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα πρακτικά ζητήματα μιας αποχώρησης από την ευρωζώνη «είναι αμέτρητα».

Τέλος, σε δημοσιεύματα για τη σύνοδο των οκτώ, προβάλλονται δηλώσεις Αμερικανών αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα του ευρώ «θέτουν σε κίνδυνο» την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ. «Εάν η ευρωπαϊκή κρίση χειροτερέψει εκ νέου, οι ΗΠΑ θα έχουν λιγότερα όπλα για να αντιμετωπίσουν την επίδραση ντόμινο», υποστηρίζει χαρακτηριστικά αναλυτής σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς». Όσον αφορά τα προβλήματα της Ελλάδας, σημειώνεται ότι «έχουν διχάσει» τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα