Διάλυση της Βουλής των Σκοπίων

Αύριο αναμένεται η διάλυση της Βουλής της ΠΓΔΜ, μετά από τη σχετική πρόταση που κατατέθηκε από 79 βουλευτές της συμπολίτευσης ενώ την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, όπως δήλωσε, θα ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου.

Ο κ. Βελιάνοφσκι κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμμετάσχουν στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, με θέμα τη διάλυση του Σώματος, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία απέχει από τις εργασίες του Κοινοβουλίου από τα τέλη του Ιανουαρίου, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να παραστεί.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, για τη διάλυση της Βουλής απαιτείται απλή πλειοψηφία. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 120 βουλευτές και για την διάλυση της απαιτείται η σύμφωνη γνώμη 61 βουλευτών.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ συμφώνησαν ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα προβάλει ως η καταλληλότερη λύση, μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη Βουλή.

Ωστόσο, η αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι επισημαίνει ότι οι εκλογές αυτές προκηρύσσονται χωρίς πολιτική συναίνεση για τους όρους διεξαγωγής τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα