Διαδικασία πρόσληψης πυροσβεστών

Στη φάση της επεξεργασίας βρίσκεται η υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία πρόσληψης των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία, η προκήρυξη των θέσεων, τα θέματα κατάρτισης των πινάκων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερωτήσεων βουλευτών για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι πυροσβέστες
πενταετούς υποχρέωσης θα υποκαταστήσουν σταδιακά το θεσμό του εποχικού πυροσβέστη και -όπως ενημερώνει ο κ. Παπουτσής- η αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου έχει υποβάλει αίτημα πρόσληψης 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, «με πιθανή ημερομηνία πρόσληψης αυτών την 1.11.2011».

Ο κ. Παπουτσής ενημερώνει, επιπλέον, ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα οχήματα και μηχανήματα της Πυροσβεστικής να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο 2011. Σχετικά με το θέμα της συντήρησης των ιδιόκτητων ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο υπουργός αναφέρει ότι το Αρχηγείο μελετά την εύρεση αναδόχου εταιρείας, μέσω του Οργανισμού ΝΑΤΟ-NAMSA, για τεχνική υποστήριξη, ή την παραχώρηση τους στην Πολεμική Αεροπορία για τεχνική και πτητική υποστήριξη. Παράλληλα από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου, για την αντιπυρική περίοδο του τρέχοντος έτους, προτάθηκε και προγραμματίζεται η μίσθωση 12 εναέριων μέσων. Όπως πάντως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός, «η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, σήμερα, λειτουργεί με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, με δεδομένο ότι στην παρούσα χρονική περίοδο τα ιδιόκτητα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν επιχειρούν». Σημειώνει δε ο κ. Παπουτσής ότι η προμήθεια νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών, τα οποία ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία, αποφασίζεται από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ.

Σχετικά με το προληπτικό έργο της δασοπροστασίας, ο κ. Παπουτσής υπογραμμίζει ότι, πλέον, η λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιών ανήκει στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τις οποίες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενά. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στα δάση, στις δασικές εκτάσεις και στο δασικό οδικό δίκτυο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μέτρα για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ζητήσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Φώτης Κουβέλης και έχει καλέσει την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή πως θα διασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις για τη συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού και για την πρόσληψη προσωπικού. Ο κ. Κουβέλης έχει ζητήσει επίσης να ενημερωθεί αν υπάρχει σχέδιο ανανέωσης ή αντικατάστασης των υπαρχόντων εναέριων μέσων και θαλάσσιων μέσων του Πυροσβεστικού
Keywords
Τυχαία Θέματα