Εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Άρχισαν στη Μελβούρνη οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων. Ομογενειακοί φορείς κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων στο Ελληνικό Μνημείο. Επίσης, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και δόθηκε διάλεξη από τον Ελλαδίτη επισκέπτη, δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Παναγιώτη Καϊσίδη. Οι εκδηλώσεις, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Εκδηλώσεων Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, θα ολοκληρωθούν στις 29 Μαΐου με την
απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού.
Γερμανία
Στον αγώνα κατά της λήθης και στη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης κάθε πτυχής της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού συστρατεύονται όλοι οι φορείς των Ποντίων στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας το μήνα Μάιο εκδηλώσεις μνήμης σε κάθε πόλη όπου δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ).

Σε συνεργασία με τους Συλλόγους των κρατιδίων της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, της Βάδης Βυρτεμβέργης/Βαυαρίας και της Έσσης, η Ομοσπονδία διοργάνωσε χθες τρεις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης, με ομιλητές, αντίστοιχα, τον πολιτικό επιστήμονα - κοινωνιολόγο, Μιχάλη Χαραλαμπίδη, τον εκδότη της εφημερίδας «Ποντιακή Γνώμη», Σάββα Καλεντερίδη και τον δικηγόρο Φαήλο Κρανιδιώτη. Καλεσμένοι όλων των εκδηλώσεων, που συντονίζονται από την αρμόδια Επιτροπή της ΟΣΕΠΕ, ήταν εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, επίσημοι, συγγραφείς, διανοούμενοι και εκπρόσωποι των κοινοτήτων των Αρμενίων και Ασσυρίων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 28 Μαΐου με μία ημερίδα, με θέμα «Γενοκτονία των Χριστιανικών Πληθυσμών», που διοργανώνεται στο πανεπιστήμιο «Vaihingen», της Στουτγάρδης, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των Αρμενίων και Ασσυρίων και κεντρικός ομιλητής γνωστό Γερμανό ερευνητή. Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευαγγελικής Εκκλησίας και των γερμανικών κομμάτων, αλλά και Τούρκων διανοουμένων που δραστηριοποιούνται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι Έλληνες του Πόντου θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, με νέες συνεργασίες και με την αξιοποίηση των νέων μέσων, την ανάδειξη του παρελθόντος», τονίζεται-μεταξύ άλλων-σε ανακοίνωση της ΟΣΕΠΕ. «Στις 19 Μαΐου 1919 ξεκινά η αρχή του τέλους για τον Ελληνισμό του Πόντου. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η τρισχιλιετής παρουσία του ελληνικού στοιχείου στον μακρινό Πόντο ξεριζώθηκε με τραγικό τρόπο. Περισσότεροι από 353.000 άνθρωποι, πάνω από το 50% του πληθυσμού που ζούσε το 1913 στον Πόντο, βρήκαν οικτρό θάνατο από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς».
Keywords
Τυχαία Θέματα