«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια»

«Ψίχουλα» και «εμπαιγμό» χαρακτήρισαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, σε δηλώσεις που έκαναν έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποίησαν προς αποτίμηση των κυβερνητικών ανακοινώσεων.
Όπως σχολίασαν τόσο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά Κ.Τζέλας, στην ουσία κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου δεν ικανοποιήθηκε.

Κάλεσαν δε για την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο της Νίκαιας,
τους αγρότες και από τα άλλα μπλόκα της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματά τους.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος κάλεσε όλους τους αγρότες και τους φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σήμερα το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Ζήτησε από τους αγρότες να συμμετέχουν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, σε πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνεται στην Λάρισα, με σκοπό από κοινού όλοι μαζί να καθορίσουν τη μορφή της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπούτας επισήμανε ότι κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών, «ούτε καν μας ανακουφίζουν», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «στόχος της πολιτείας είναι να μπερδέψει την κοινή γνώμη, που συντάσσεται για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο πλευρό μας, ύστερα από πολλά χρόνια».

Αφού επισήμανε ότι οι αγρότες δεν ζητούν χρήματα, ο κ. Μπούτας υπογράμμισε ότι τα αιτήματά τους συνίστανται στην ανακούφιση και επιβίωσή τους, ενώ ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας μας δεν έχει κομματική σκέπη και σκοπός μας είναι να συγκροτηθεί μια λαϊκή συμμαχία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, την οποία υπαγορεύουν ΕΕ και μνημόνια».

«Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια»

Εξηγήσεις αλλά και ανάλυση των μέτρων που αποφασίστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Τσαυτάρης είπε ότι βρίσκεται σε μια διαρκή επικοινωνία με τους αγρότες, ήδη έχει συναντηθεί με κάποιους εκπροσώπους τους ενώ θα συναντήσει και άλλους απόψε στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά το θέμα του πετρελαίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι το αίτημα αυτό δεν μπορεί να ικανοποιηθεί άμεσα και πως η κυβέρνηση το σκέφτεται, σε σχετική ερώτηση.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε περιληπτικά τι καταφέραμε να συζητήσουμε, τι καταφέραμε να λύσουμε είτε ήταν θεσμικό είτε ήταν οικονομικό ή άλλα από τα αιτήματα των γεωργών μας. Στα επίπεδα του εφικτού, ότι είναι σήμερα εφικτό, ιδιαίτερα με το δημοσιονομικό πλαίσιο κάναμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα των αγροτών. Θέλω να πιστεύω ότι οι αγρότες θα κατανοήσουν την οικονομική συγκυρία και θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτά τα προβλήματα» είχε πει νωρίτερα ο κ. Τσαυτάρης.

***

Λίγες ώρες πριν από την πανελλαδική συνδιάσκεψη των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας, την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος κάλεσε τους αγρότες «να αποχωρήσουν από τους δρόμους, παρ' ότι έχουν τα δίκια τους, και να συνειδητοποιήσουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας». Συλλαλητήριο της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Κατά την επίσκεψη του στην έκθεση «Ζωοτεχνεία» στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα βρίσκεται στο 'καλαπόδι' του μνημονίου και τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του υποβάλλεται σε θυσίες», ενώ συνέδεσε τη δυνατότητα για «διορθωτικές κινήσεις» στον πρωτογενή τομέα προς το τέλος του χρόνου με τις ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας.

«Να έρθουν να σχεδιάσουμε μαζί τις δράσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο και τα έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα, που θα μειώσουν κι άλλο το κόστος παραγωγής» συμπλήρωσε.

Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «διαπραγματευτική επιτυχία» την εξασφάλιση πόρων ύψους 18,3 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-20. Όπως επισήμανε, «παρά τις μεμψιμοιρίες κάποιων που επιμένουν να αναλώνονται σε ανέξοδη κριτική, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που πέτυχε μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, σε σχέση με την αρχική εισήγηση της Κομισιόν και η μόνη χώρα, που αναφέρεται στα συμπεράσματα ότι από το 2016 μπορεί να εισπράξει άλλα 2 δισ., λόγω της ύφεσης των τελευταίων πέντε χρόνων».

*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα