Η ευρωβουλή λέει ΟΧΙ στη λιτότητα

Άννυ Ποδηματά: Οι συντηρητικοί της Ευρώπης αδιαφόρησαν για την κοινωνία
«Οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης για ακόμη μία φορά έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο. Με κυνισμό και πλήρη προσκόλληση στις ιδεοληψίες τους απέρριψαν όλες τις προτάσεις των Σοσιαλιστών για μια φιλική προς την ανάπτυξη και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική προσαρμογή».

Mε πλειοψηφία των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων η Ολομέλεια του ΕΚ υιοθέτησε χθες την Έκθεση για την Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξάμηνο για το 2013. Ακολουθώντας μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή και απορρίπτοντας
όλες τις προτάσεις των Σοσιαλιστών και Πρασίνων που είχαν ως στόχο να εξισορροπήσουν την μονομερή έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή συνυπολογίζοντας τις οδυνηρές επιπτώσεις στην απασχόληση και την πραγματική οικονομία. Κατόπιν τούτου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως και η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ και οι Πράσινοι καταψήφισαν την Έκθεση.

Μετά την ψηφοφορία η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Άννυ Ποδηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχοντας πια την εμπειρία από τρία χρόνια εξέλιξης της οικονομικής κρίσης, αλλά και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή προγραμμάτων προσαρμογής σε πολλές χώρες, είναι καθοριστικής σημασίας να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αναγνώρισης των λαθών και των παραλείψεων που έχουν γίνει στο εθνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και αποφασιστικότητας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Με την Έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ετήσια Έρευνα Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2013 οι Ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι έχουν συναίσθηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη και να συμφωνήσουν γύρω από την ανάγκη αλλαγής πορείας και μίγματος πολιτικής στέλνοντας ξεκάθαρες κατευθύνσεις και προτεραιότητες που πρέπει να υπηρετήσουν τα προγράμματα οικονομικής πολιτικής από εδώ και στο εξής.

Οι διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν σε επίπεδο Επιτροπής και η σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια έδειξαν με τρόπο ξεκάθαρο ότι η ατζέντα των ευρωπαϊκών εξελίξεων καθορίζονται από τις γερμανικές εκλογές και από την ανάγκη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος να δείξει «πυγμή» στους ψηφοφόρους του υιοθετώντας σκληρή γραμμή απέναντι στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Απέναντι σε μια Ευρώπη σε στασιμότητα και απέναντι στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί μια ανεργία που υπερβαίνει το 11% αγγίζει πλέον περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ οι συντηρητικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τορπίλισαν κάθε προσπάθεια σύνθεσης και συμβιβασμού αποδεικνύοντας ότι στη δική τους ατζέντα τα ζητήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης είναι ρητορική και μη περιεχομένου.

Με την ψήφο τους απέρριψαν πλήρως τις προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών για μέτρα και πολιτικές που προάγουν μια πραγματικά φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή σε ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, με προώθηση της ανταγωνιστικότητας, με σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου χωρίς την κατάλυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών.

Η απόρριψη αυτών των προτάσεων οδήγησε σε μια έκθεση που κλείνει τα μάτια στα μείζονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στα οποία οδηγούνται οι πολίτες της Ευρώπης και που εκτρέφει τον εξτρεμισμό και τη διευρυνόμενη καχυποψία απέναντι στην Ευρώπη».
Keywords
Τυχαία Θέματα