Δεν έχει αποφασισθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι δεν έχει διευθετηθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό το Δεκέμβριο, όπως έχουν δημοσιεύσει Τουρκικά ΜΜΕ. "Προφανώς, στο τέλος της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους διεθνής συνάντηση και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αυτό. Φυσικά οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς η διεθνής συνάντηση θα λειτουργήσει και ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή",
είπε ο κ. Ντάουνερ ύστερα από συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διεθνή ζητήματα, ιδίως οι συνθήκες εγγυήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και τη Βρετανία, που πρέπει να συζητηθούν.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν έχει διευθετηθεί τίποτα, ιδιαίτερα σε σχέση με χρονοδιαγράμματα, εκτός από τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, που τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου, με αρχές Ιουλίου, στην Νέα Υόρκη ή στη Γενεύη.

"Ο Γενικός Γραμματέας προσβλέπει στη συνάντηση του με τους ηγέτες. Θέλουμε να είναι μια πραγματικά χρήσιμη συνάντηση, μια συνάντηση, η οποία θα ανεβάσει την ταχύτητα στη διαδικασία", ανέφερε ο κ. Ντάουνερ απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες των Ηνωμένων Εθνώ από τη συνάντηση.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουν και άλλες τριμερείς συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν θα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για να προσθέσει, όμως, ότι είναι λίγο πρόωρο να γίνονται εικασίες σε αυτό το στάδιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφωνεί πως ο Δεκέμβριος θα είναι το τέλος της διαδικασίας, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ο ΓΓ ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο, δημόσια ή ιδιωτικά, σε κάποιον και ότι το γνωρίζει αυτό, αφού ο ίδιος μίλησε πρόσφατα μαζί του.

Επανέλαβε ότι θέση του ΟΗΕ είναι πως η διαδικασία πρέπει να έχει κινητικότητα και να προχωρεί γρήγορα, όσο είναι δυνατό. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το να πει κανείς ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Ο Αλ. Ντάουνερ ανέφερε ότι προσβλέπει στη συνάντησή των δύο ηγετών αύριο Πέμπτη, για να συνεχίσουν τη συζήτηση στο θέμα της ασφάλειας.

Ερωτηθείς αν πλησιάζει το τέλος της διαδικασίας, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι ηγέτες να συναντηθούν και την επόμενη εβδομάδα, κάτι που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Ανέφερε ότι οι εκλογές στις 22 Μαΐου στην Κύπρο έχουν τη δική τους δυναμική, όπως και οι εκλογές στην Τουρκία στις 12 Ιουνίου.

Οι σύμβουλοι των ηγετών συναντήθηκαν το απόγευμα για να προετοιμάσουν τη συνάντηση της Πέμπτης, ενώ συνεδρίασε και η υποεπιτροπή για τις διεθνείς συνθήκες, η οποία δεν έχει συνέλθει από το τέλος του 2009.
Keywords
Τυχαία Θέματα