Χιλιάδες διαδηλωτές σε πορεία και στο Ομάν

Πάνω από 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πόλη Σαλάλεχ στο νότιο Ομάν την Παρασκευή απαιτώντας πολιτικές κι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερες ελευθερίες. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως "ελευθερία!" και "ο λαός θέλει να πέσει η διαφθορά", κάνοντας πορεία στο κέντρο της πόλης προς ένα κυβερνητικό κτήριο στην πόλη-λιμάνι.

Απαίτησαν επίσης να δικαστούν πρώην υπουργοί που απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους στους πρόσφατους ανασχηματισμούς κατηγορώντας τους για διαφθορά.

Οι διαδηλώσεις και οι πορείες έχουν γίνει συχνό φαινόμενο τις Παρασκευές στη Σαλάλεχ τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις προσευχές. Χθες, αντί να γίνουν προσευχές σε ένα τέμενος, ένας πνευματικός τις έκανε σε ένα πάρκο απέναντι από κυβερνητικό κτήριο με τη συμμετοχή των χιλιάδων συγκεντρωμένων και τους απηύθυνε κήρυγμα.

Ο σουλτάνος Καμπούς μπιν Σαΐντ αλ Σαΐντ, σύμμαχος των ΗΠΑ που κυβερνά το Ομάν επί 40 χρόνια, υποσχέθηκε την περασμένη Κυριακή κοινωνικές δαπάνες ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από τις διαδηλώσεις που άρχισαν πριν από δύο μήνες. Αυτή την εβδομάδα, διέταξε την απελευθέρωση 280 και πλέον διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί στις κινητοποιήσεις σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τον πληθυσμό. Υπόσχεται την δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας, πολιτικές και νομικές μεταρρυθμίσεις και καθαίρεσε πολλούς υπουργούς.

"Ακόμα περιμένουμε τις δουλειές που μας υποσχέθηκαν", είπε ένας διαδηλωτής, ο Σέιφ αλ Μπασάιντ, χθες. "Πόσο πρέπει να περιμένουμε;" "Έχω δουλειά από την περασμένη εβδομάδα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κερδίζω μόνο 200 ριάλ και δεν μπορώ να συντηρηθώ. Η κυβέρνηση πρέπει να διπλασιάσει τον βασικό μισθό", είπε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Άλι αλ Μαχράτι.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Κόλπου, που θέλουν να αποτρέψουν την εξάπλωση των λαϊκών εξεγέρσεων που είχαν σημειωθεί σε Τυνησία και Αίγυπτο, ανακοίνωσαν ένα πακέτο βοήθειας ύψους 20 δισ. δολαρίων για το Μπαχρέιν και το Ομάν τον περασμένο μήνα.

Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Σόχαρ στο βόρειο Ομάν το Φεβρουάριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα