Αρχισε η δίκη για τη μήνυση της συζύγου Μλάντιτς

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η επόμενη φάση της ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο του Βελιγραδίου, με βάση τη μήνυση που κατέθεσαν κατά του σερβικού κράτους η σύζυγος και ο γιος του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, καταγγέλλοντας παράνομη κατάσχεση χρημάτων τους.

Η δίκη άρχισε σήμερα, αλλά χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του σερβικού κράτους με την ανάγνωση από τη δικαστή, Βέσνα Σέκιλιτς, την απάντηση του κράτους, στην οποία αναφέρεται ότι οι Μποσίλικα και Ντάρκο Μλάντιτς δεν έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν μήνυση, επειδή τα
χρήματα δεν είναι δικά τους.

Η μήνυση υποβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη από τη σύζυγο και το γιο του πρώην διοικητή του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι ζητούν να τους επιστραφεί το χρηματικό ποσό των 14.540 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε στη διάρκεια έρευνας της αστυνομίας, στο σπίτι τους στο Βελιγράδι.

Το σερβικό κράτος θεωρεί ότι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν ως βοήθεια για τον Μλάντιτς, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος.

«Σύμφωνα με το ένταλμα των ερευνών, αποστολή της αστυνομίας ήταν να διεξάγει έρευνα, με στόχο τον εντοπισμό αποδεικτικών στοιχείων και ιατρικών φακέλων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανό κρησφύγετο και όχι να προχωρήσουν στην κατάσχεση χρημάτων», υποστήριξε στην έναρξη της δίκης, ο δικηγόρος της οικογένειας Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς.

Επίσης, παρουσίασε τις βεβαιώσεις της κατάσχεσης των χρημάτων που φέρουν τα ονόματα της Μποσίλικα και του Ντάρκο Μλάντιτς, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι τα χρήματα τους ανήκουν.


Στροφή σε κλασσικές αστυνομικές μεθόδους
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η ενεργή συμμετοχή της αστυνομίας στον εντοπισμό των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς είναι αποτέλεσμα της εκτίμησης ότι στις επιχειρήσεις αυτές είναι πολύ πιο χρήσιμη η εφαρμογή κλασσικών αστυνομικών μεθόδων.

«Θέση, όχι μόνο δική μας, αλλά και των ξένων εταίρων μας είναι ότι θα είναι καλύτερο να εφαρμόσουμε κλασσικές αστυνομικές μεθόδους», τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

Όπως διευκρίνισε, η υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τα εγκλήματα πολέμου, με μεγάλο αριθμό ατόμων θα συμμετάσχει στον εντοπισμό των δύο καταζητούμενων.

Τα μέλη του συγκεκριμένου τμήματος θα παρακολουθούν τις τηλεπικοινωνίες και όσους θεωρούνται ύποπτοι για υπόθαλψη των Μλάντιτς και Χάτζιτς, ανέφερε, τονίζοντας ότι και εκείνοι που παρέχουν βοήθεια στους καταζητούμενους είναι δράστες συγκεκριμένων εγκληματικών πράξεων.

Ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν, θα αναλυθούν σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίας ασφαλείας, στο πλαίσιο της ομάδας δράσης για τον εντοπισμό των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, ώστε να διασφαλιστούν συντονισμένες έρευνες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας υπενθύμισε ότι, στο παρελθόν, μέλη της υπηρεσίας εγκλημ
Keywords
Τυχαία Θέματα