Αποκάλυψη: Η Ρωσία εκμεταλλεύεται τη Σερβία

Αμερικανοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται τη λανθασμένη πεποίθηση της Σερβίας ότι παραμένει σημαντικός παίχτης στη διελκυστίνδα της Μόσχας με τη Δύση με σκοπό να την αποτρέψει από το να επικεντρωθεί στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να τονίσει τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες κατά την επίσκεψή του στη Σερβία την Τετάρτη, παραμονή
της 12ης επετείου από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς με αφορμή την πολιτική του Βελιγραδίου απέναντι στο Κόσοβο.

Αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και χρονολογούνται από την άνοιξη του 2009 τονίζουν την ανησυχία της Ουάσινγκτον για το ρόλο της ρωσικής διπλωματίας στην περιοχή.

Η "νοσταλγία του να σε φλερτάρουν τόσο η Ρωσία όσο και η Δύση παραμένει μέρος της λαχτάρας της Σερβίας για εθνική υπερηφάνεια και οδηγεί στη λανθασμένη πεποίθηση ότι (η Σερβία) μπορεί να χαράξει ανεξάρτητο δρόμο ενώ ταυτόχρονα θέτει ως στρατηγικό στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρεται σε ένα τηλεγράφημα με ημερομηνία Μάιος του 2009. Άλλος Αμερικανός διπλωμάτης, δύο μήνες αργότερα, ήταν ακόμη πιο αιχμηρός: "Η Σερβία συνεχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να παίξει το ρόλο γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, κάτι που στους ευρωπαϊκούς κύκλους αντιμετωπίζεται με χλευασμό".

Η Μόσχα από την πλευρά της φαίνεται να εμφανίζεται σαν το "Σωτήρα" της Σερβίας και "χρησιμοποιεί τη δέκατη επέτειο (σ.σ. το 2009) από τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στο Κόσοβο ως ευκαιρία" για να ζωγραφίσει με μελανά χρώματα τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, συμπεραίνει ένα άλλο τηλεγράφημα που στάλθηκε επίσης την ίδια περίπου εποχή.

"Η εκστρατεία αυτή θυμίζει την κλασική σοβιετική αγκιτάτσια που κατασυκοφαντεί τις ΗΠΑ ενώ παρουσιάζει τη Ρωσία ως την πηγή της δικαιοσύνης και της διεθνούς τάξης. Το να συνδαυλίζει κανείς αναταραχή στα Βαλκάνια είναι επικίνδυνο παιχνίδι αλλά η συμπεριφορά των Ρώσων δείχνει ότι είναι το παιχνίδι που θέλουν να παίξουν. Σέρβοι και Ρώσοι έχουν άγνοια ο ένας για τον άλλο, οι πρώτοι λόγω έλλειψης πραγματικής αλληλεπίδρασης στην ιστορία και οι δεύτεροι λόγω παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος· εκτός από την περιοδική χρησιμότητα της Σερβίας ως αφελούς και πρόθυμου ενεργούμενου στα Βαλκάνια" έγραψε ένας Αμερικανός διπλωμάτης, τονίζοντας ότι ο μοναδικός που κερδίζει είναι η Ρωσία "που θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται την αφέλεια και το πείσμα της Σερβίας για να παραμείνει παίκτης στη βαλκανική πολιτική και να κρατήσει τη Σερβία μακριά από το ΝΑΤΟ".
Keywords
Τυχαία Θέματα