Αποκαλύψεις WikiLeaks για τον Χάρπερ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως οι ισχυρισμοί του Καναδού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ περί κυριαρχίας του Καναδά στην Αρκτική ζώνη αποτελούσαν απλώς προεκλογικό τέχνασμα, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος WikiLeaks.

Έγγραφο της Αμερικανικής πρεσβείας στην Οτάβα, ανέφερε πως η κυβέρνηση Χάρπερ αποκόμισε πολιτικά οφέλη υιοθετώντας τη ρητορική αυτή χωρίς να κάνει τίποτε στην πραγματικότητα.

Το τηλεγράφημα που τιτλοφορείτο "Η Συντηρητική
κυβέρνηση του Καναδά και το Ενδιαφέρον της για την Αρκτική", σημειώνει πως "το μήνυμα φαίνεται να έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα. Οι Συντηρητικοί σχημάτισαν τη νέα κυβέρνηση το 2006".

Το τηλεγράφημα εστάλη τον Ιανουάριο του 2010 και υπογράφεται από τον αμερικανό πρέσβη στην Οτάβα Ντέιβιντ Τζέικομπσον. Περιέχει καυστικές και ειρωνικές εκτιμήσεις για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Χάρπερ σχετικά με την Αρκτική.

"Η συνεχής δημόσια προβολή του ζητήματος. . . δεν έχει προηγούμενο", σημειώνει το τηλεγράφημα. "Ο Καναδός πρωθυπουργός Χάρπερ υποστηρίζει πως 'ο Βορράς ποτέ δεν υπήρξε τόσο σημαντικός για τη χώρα μας'. . . θα μπορούσε κανείς να παραφράσει: 'Ο Βορράς δεν υπήρξε ποτέ τόσο σημαντικός γιά το Κόμμα μας'".

Υπογραμμίζεται ακόμα στο τηλεγράφημα ότι πολλές από τις υποσχέσεις του Χάρπερ για το θέμα έχουν ήδη ξεχαστεί.

"Αφότου εκλέχθηκε ο Χάρπερ", αναφέρει το τηλεγράφημα, η ρητορική αποκλιμακώθηκε.

Ο Χάρπερ, προστίθεται, ανακίνησε ξανά ζήτημα για την Αρκτική στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008 αλλά σιώπησε χαρακτηριστικά σε μια εφτάωρη διμερή συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη Τζέικομπσον.

Πολιτικοί παρατηρητές στον Καναδά χαρακτήριζαν πολύ προσβλητικό για την κυβέρνηση Χάρπερ το να κατηγορείται πως χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για μικροκομματικές σκοπιμότητες, πάντως διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούσαν πως η διαρροή δεν θα κλονίσει σοβαρά τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Καναδά.
Keywords
Τυχαία Θέματα