Απογραφή πληθυσμού στο Κόσοβο

Μετά από 30 χρόνια, από τις 1-15 Απριλίου θα διεξαχθεί στο Κόσοβο απογραφή πληθυσμού και παρά τις κάποιες επιφυλάξεις, οδεύουν προς το τέλος οι προετοιμασίες που άρχισαν το 2005. Οι λεπτομέρειες για την απογραφή πληθυσμού εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχε χθες στην Πρίστινα ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (EUROSTAT), Πίτερ Εβεράερς.

Την απογραφή πληθυσμού θα επιτηρήσουν οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στο Κόσοβο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν την εθνικότητά τους ή το θρήσκευμα, αλλά δεν είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να συμμετάσχουν όλες οι ομάδες του πληθυσμού στην απογραφή για να αντικατοπτριστεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του Κοσόβου, σημειώνεται σε ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πρίστινα.

«Θα είναι η πρώτη απογραφή πληθυσμού και νοικοκυριών στο Κόσοβο μετά από τρεις δεκαετίες και με τη διεξαγωγή της θα εξασφαλιστούν στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό και τις συνθήκες διαβίωσης, που θα κατευθύνουν τη χάραξη πολιτικών τις επόμενες δεκαετίες», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού άρχισαν το 2005, υπό την αδιάλειπτη επιτήρηση της Διεθνούς Επιχείρησης Παρατηρητών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Eurostat, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE), της Στατιστικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ (SNSD) και διεθνώς αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων.
Keywords
Τυχαία Θέματα