Απέσυρε ο Βορίδης τις διατάξεις για τα βυτιοφόρα

Απέσυρε τελικά ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης τις επίμαχες διατάξεις για τα βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης που είχαν συμπεριληφθεί σε τροπολογία, η οποία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών, Δημόσιων Έργων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης απέσυρε τις δύο τελευταίες παραγράφους της τροπολογίας σύμφωνα με τις οποίες:

- Αδειες Φ.Δ.Χ που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 3887/2010 δεν μπορούν να μετατραπούν σε άδειες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων
και θερμής ασφάλτου, μέχρι την λήξη της μεταβατικής περιόδου. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τις άδειες ΦΔΧ που τίθενται σε κυκλοφορία στο όνομα μεταφορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3887/2010 και διαθέτουν ʼδεια Οδικών Μεταφορών.

- ΦΔΧ που κυκλοφόρησαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου 3887/2010 μπορούν να αντικαθίστανται με φορτηγά μεγαλύτερου ή μικρότερου μικτού βάρους. Κατά την αντικατάσταση των φορτηγών αυτοκινήτων με φορτηγά μεγαλύτερου μικτού βάρους καταβάλλεται για το επιπλέον ύψος μικτού βάρους εφάπαξ υπέρ του δημόσιου εισφορά που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ ανά τόνο μικτού βάρους.

Προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ που προκάλεσαν ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς. Πάντως ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, στο μέρος μόνο που αφορά τα βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης καθώς όπως είπε, υπάρχουν και θετικές διατάξεις, όπως η επιχορήγηση με το ποσό των 45 εκ. ευρώ των ΚΤΕΛ που έχουν εκσυγχρονίσει τον στόλο τους.

Ο κ. Βορίδης είχε προαναγγείλει απόγευμα την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων, υποστηρίζοντας πάντως ότι με την τροπολογία δεν ετίθετο κανένας περιορισμός στην έκδοση νέων αδειών, αλλά σκοπός της ήταν να περιορίσει την ελεύθερη μεταβίβαση αδειών μεταξύ των παλαιών μεταφορέων ακριβώς για να ενισχύσει την έκδοση νέων αδειών μεταφορέων. «Ήταν λοιπόν σε μια λογική ενεργοποίησης του ανοίγματος της αγοράς και όχι στη λογική του κλεισίματος», είπε χαρακτηριστικά. «Επειδή έχουμε συγκυβέρνηση και οι γνώμες των συγκυβερνώντων κομμάτων πρέπει να γίνονται σεβαστές, εφόσον το ΠΑΣΟΚ έχει αντίρρηση για οποιοδήποτε λόγο, έχει διαφορετική οπτική στο συγκεκριμένο ζήτημα, «δεσμεύτηκα ότι πράγματι οι συγκεκριμένες διατάξεις θα απαλειφθούν από την τροπολογία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Ρέππας και ο Γιάννης Ραγκούσης απείλησαν ότι θα την καταψηφίσουν όχι μόνον οι ίδιοι, αλλά και πολλοί, αν όχι το σύνολο, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας συγκεκριμένα στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν πρόκειται να περάσει, επισημαίνοντας ότι κακώς σε αυτήν τη Βουλή δεν υπάρχει κόμμα που να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και χρειάζεται τη συναίνεση και του άλλου κόμματος προκειμένου να ψηφιστεί.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τέτοιες διατάξεις,
Keywords
Τυχαία Θέματα