Αντιρρήσεις για τα νέα πυρηνικά σχέδια στο Μπέλενε

Στη Βουλγαρία, όπου η πυρηνική ενέργεια είναι "παλιά υπόθεση", τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, μετά τα όσα συνέβησαν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας φαίνεται να βάζουν σε "δεύτερες σκέψεις" πολλούς από τους υποστηρικτές του σχεδίου.

Και μπορεί ο προβληματισμός για την πυρηνική ενέργεια να αποτελεί νέο φαινόμενο για αρκετούς, αλλά για τους Βούλγαρους περιβαλλοντολόγους η "μάχη" κατά της δημιουργίας ενός νέου πυρηνικού σταθμού στη χώρα είναι διαρκής και επίμονη.

Αρχικά, ο αγώνας τους δικαιώθηκε με την απόφαση της (τότε) βουλγαρικής
κυβέρνησης για "πάγωμα" του πολυδάπανου σχεδίου κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, το 1991. Ωστόσο, η "ανάσταση" του επίμαχου σχεδίου, έπειτα από σχετική απόφαση της κυβέρνησης Σαξκομπουργκότσκι, πριν από μια επταετία, τούς επανέφερε στο προσκήνιο, με τον αγώνα να συνεχίζεται δυναμικά και να υιοθετεί ως κεντρικό σύνθημα το "ΜπέλεΝΕ" (σ.σ. το "ΝΕ" σημαίνει όχι στα βουλγαρικά).

Μ' αυτό, λοιπόν, το κεντρικό σύνθημα, η ομώνυμη συμμαχία πολιτικών κομμάτων, της οποίας ηγετικός εταίρος είναι η κεντροδεξιά 'Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο ως προς την καταπολέμηση του σχεδίου, όχι μόνο για οικολογικούς λόγους, αλλά, διότι, όπως υποστηρίζει, αντιλαμβάνεται το σχέδιο του νέου σταθμού ως το "Δούρειο 'Ιππο" της Ρωσίας στη Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάρτιν Ντιμιτρόφ, στη διάρκεια εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του πυρηνικού σχεδίου, που πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια και σε άλλες βουλγαρικές πόλεις, έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα στο σταθμό Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Για τους στόχους και τις προσδοκίες των Βούλγαρων "πράσινων" αναφορικά με το Μπέλενε, αλλά και το μέλλον του ενεργειακού φορέα της Βουλγαρίας και της Ευρώπης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συζήτησε με το διευθυντή του μη κυβερνητικού Ινστιτούτου Πράσινης Ενέργειας, Πέτκο Κόβατσεφ, ο οποίος δίνει δυναμικό "παρών" στη μάχη αποτροπής του σχεδίου Μπέλενε.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης που ο κ. Κόβατσεφ παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερώτηση: Σύμφωνα με τους οπαδούς της πυρηνικής ενέργειας, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου σας, σε πενήντα χρόνια από τώρα η Βουλγαρία μπορεί να καλύπτει το 90% των ενεργειακών αναγκών της από "πράσινες πηγές". Πώς;

Απάντηση: Έτσι ακριβώς. Φυσικά, μαζί με τις επενδύσεις σε "πράσινη ενέργεια", η Βουλγαρία πρέπει να επενδύσει σοβαρά και σε τεχνολογίες εξοικονόμησης της ενέργειας, τόσο στη βιομηχανία, όσο και στην καθημερινή ζωή. Την ανάλυση, από την οποία προκύπτουν τα σχετικά συμπεράσματα, την ξεκινήσαμε ακόμα από το 2008 και, μάλιστα, μόνο στη βάση των υπαρκτών επίσημων στοιχείων και δεδομένων. Φυσικά, για να συμβεί αυτό στην πράξη χρειάζεται στρατηγικός προγραμματισμός, που να συμπεριλαμβάνει και τις αναγκαίες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε, εξάλλου, και νομοθετικές ρυθμίσ
Keywords
Τυχαία Θέματα