Ανεργία και πληθωρισμός στη Σερβία

Η Σερβία μείωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών σε περίπου 7% του ΑΕΠ το 2010, χάρη στη μείωση κατά επίσης 7% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2009, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία έκθεσή της για την οικονομική ανάκαμψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι η εξαγωγική δραστηριότητα της Σερβίας το 2010 διευρύνθηκε, με "βοηθούς" από τη μία τη σταθερή ξένη ζήτηση και από την άλλη την υποτίμηση του δηναρίου.

Η Σερβία ήταν μεταξύ
των χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην περιοχή (10,3%) το 2010. Οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν την ανοδική πορεία και στις αρχές του 2011, με αποτέλεσμα το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ο πληθωρισμός να είναι αυξημένος κατά 12,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, η κατάσταση στη Σερβία το 2010 ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο καθώς το έλλειμμα μειώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με την ανεργία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως παρά την παρούσα φάση της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα, το ποσοστό ανεργίας το 2010 έφτασε το 20%. Παρ' όλα αυτά η απώλεια θέσεων εργασίας "έκοψε ταχύτητα" στο δεύτερο ήμισυ και το ποσοστό απασχόλησης σταθεροποιήθηκε στο 47%.

Αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων το 2010 καταγράφηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 42,7%. Στην Κροατία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,8%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Στην ΠΓΔΜ η ανεργία έφτασε στο 32,1%, στην Αλβανία διαμορφώθηκε στο 13,7% και στο Μαυροβούνιο στο 12,1%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ροή οικονομικού και χρηματοοικονομικού κεφαλαίου στη Σερβία το 2010 παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν σημαντικά λιγότερες σε σχέση με το 2009.

Τα δε αποθέματα ξένου συναλλάγματος στην Εθνική Τράπεζα Σερβίας παρέμειναν σταθερά και διαμορφώθηκαν στα 10 εκ. ευρώ, ενώ το σύνολο του εξωτερικού χρέους, που αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ και έφτασε στα 23,8 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί περίπου στο 80% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι το εξωτερικό χρέος μειώθηκε κάτω από τα 23 δισ. ευρώ στις αρχές του 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα