Ο Γκμπαγκμπό "απήχθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις"

Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό "απήχθη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις", δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο Τουσέν Αλάν, ένας σύμβουλος του Γκμπαγκμπό ο οποίος κατήγγειλε το "πραξικόπημα" που έχει στόχο να υφαρπάξει τους "πόρους της Ακτής Ελεφαντοστού".

"Ο Λοράν Γκμπαγκμπό
απήχθη από μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων που τον οδήγησαν στο ξενοδοχείο Golf", έδρα του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά, δήλωσε ο Αλάν σε συνέντευξη Τύπου.

"Η στρατιωτική επέμβαση (της Γαλλίας) αποτελεί σημαντικό πλήγμα στην κυριαρχία της χώρας μας. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα που δεν έχει άλλο στόχο από την υφαρπαγή των πόρων της Ακτής Ελεφαντοστού", πρόσθεσε.

Εξάλλου και ο γάλλος πρώην υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος του Γκμπαγκμπό Ρολάν Ντιμά κατηγόρησε σήμερα "τον γαλλικό στρατό ότι, έπειτα από πολιτική διαταγή, παρέδωσε τον Λοράν Γκμπαγκμπό" στον αντίπαλό του Ουαταρά, παρά τις δηλώσεις του Παρισιού περί του αντιθέτου.

"Η αλήθεια, που είναι ξεκάθαρη, είναι ότι ο γαλλικός στρατός, έπειτα από πολιτική διαταγή, παρέδωσε στον αντίπαλό του τον Λοράν Γκμπαγκμπό. Τον οδήγησε μάλιστα στην κατοικία του αντιπάλου του", πρόσθεσε ο Ντιμά στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Σύμφωνα με τον Ντιμά, θερμό υποστηρικτή του Γκμπαγκμπό, επεμβαίνοντας στρατιωτικά στην Ακτή Ελεφαντοστού, η Γαλλία επέλεξε "τη χειρότερη μέθοδο, διότι θα αφήσει σημάδια στις αφρικανικές χώρες".

"Σήμερα λέμε 'μπράβο' στην Αφρική. Θα δούμε σε λίγο καιρό πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, θα δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο αντίπαλος. Ελπίζω ότι δεν θα προσθέσει το έγκλημα στην προδοσία", υπογράμμισε.

Όταν άλλωστε ρωτήθηκε αν ενδέχεται να υπερασπιστεί τον Γκμπαγκμπό ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Ντιμά απάντησε: "αν μου το ζητήσει, γιατί όχι;".

Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη χθες το απόγευμα από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Ουαταρά έπειτα από το βομβαρδισμό της κατοικίας του από τις δυνάμεις της Onuci (αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα) και της Γαλλίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη Γαλλία και το στρατόπεδο του Ουαταρά.

Το Παρίσι αρνήθηκε ότι τα στρατεύματά του επενέβησαν στην τελική επίθεση εναντίον της προεδρικής κατοικίας στο Αμπιτζάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα