Ανάγκη ενίσχυσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Την ανάγκη θεσμικής αναμόρφωσης αλλά και ενίσχυσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τόνισαν οι εκπρόσωποί του, που ενημέρωσαν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα προβλήματα λειτουργίας του. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επεσήμανε την ανάγκη στελέχωσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ειδικό προσωπικό, υψηλών προσόντων, όπως το χαρακτήρισε.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα, έχει ήδη απευθυνθεί στον πρωθυπουργό
τονίζοντας του ότι χρειάζονται τουλάχιστον 200 υπάλληλοι υψηλών προσόντων για να στελεχώσουν τον πρώτο ελεγκτικό μηχανισμό της χώρας που είναι και θεσμικά κατοχυρωμένος.

«Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να διαπραγματευτεί με την Τρόικα ώστε να υπάρχει εξαίρεση στις προσλήψεις που αφορούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Καραβοκύρης ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει θέσει το θέμα στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επεσήμανε ότι από τους 3.200 που πρόκειται να μεταταχθούν ένα μέρος αυτών που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι μπορεί να στελεχώσουν το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ. Καραβοκύρης δήλωσε επίσης θετικός στην δημιουργία ενός "μικρού Καλλικράτη", τονίζοντας ότι με τη συγχώνευση υπηρεσιών θα υπάρξει καλύτερη και αποτελεσματικότερη δικαιοσύνη. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο προληπτικό έλεγχο των συμβάσεων του δημοσίου καθώς, όπως είπε, «στόχος είναι να μην εκταμιεύονται τα χρήματα γιατί αν τα πάρουν θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια 5ετία για να αποδειχθεί αν έπρεπε ή όχι, αλλά τότε θα είναι αργά».

«Θέλουμε να έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο όχι μόνο τον έλεγχο νομιμότητας και κανονικότητας αλλά και τον έλεγχο αποτελεσματικότητας και σκοπιμότητας των συμβάσεων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ο εκσυγχρονισμός δικτύου του ΟΣΕ Κόρινθος - Τρίπολης που έγινε πάνω στη παλιά χάραξη στοίχισε 60 εκ ευρώ. Το τρένο όμως περνάει χωρίς ή με ελάχιστους επιβάτες. Ο λόγος; Για την ίδια διαδρομή με αυτοκίνητο χρειάζεσαι 40 λεπτά ενώ με το τρένο 2 ώρες και 15 λεπτά. Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται ο έλεγχος σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας μιας σύμβασης».

Ακόμα, ο κ. Καραβοκύρης ανέφερε ως παράδειγμα τον κατασταλτικό έλεγχο που διενεργείται σε συμβάσεις από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίες όπως είπε, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Για μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων έκανε λόγο η αντιπρόεδρος του Β' τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή, επισημαίνοντας ότι όταν ανέλαβε το 2007 ήταν 4.500 υποθέσεις και σήμερα έχουν φθάσει στις 10.000.

«Αργούν τόσο πολύ που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει», συμπλήρωσε η κ. Καλδή.
Keywords
Τυχαία Θέματα