Αλλάζει ο χάρτης στην αγορά γαλακτοκομικών

Ανακατατάξεις στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένονται το 2011 καθώς η επικείμενη εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia εκτιμάται ότι θα εντείνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό και θα επισπεύσει κινήσεις συγκέντρωσης στον κλάδο. Παράλληλα οι εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην κρίση. Η εξωστρέφεια που επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις αποτελεί μονόδρομο καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ότι μόνο με αυτό
τον τρόπο θα μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες από την πτώση των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά.

Νέος γύρος συγκεντρώσεων

Η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά του 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia, μέσω της 100% θυγατρικής της Δέλτα Τρόφιμα, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων. Η νέα εταιρεία που θα προκύψει εκτιμάται ότι θα έχει συνολικές ετήσιες πωλήσεις άνω των 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό ενώ θα ελέγχει άνω του 40% στην αγορά γάλακτος και 30% στην αγορά γιαούρτης. Οι εκτιμώμενες συνέργειες από τη συγχώνευση προβλέπεται ότι θα ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος τριετίας.

Όπως αναφέρει η κα Χριστίνα Πετράκη, Consultant της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Icap Group στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μία έντονα ανταγωνιστική αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλή συγκέντρωση, μολονότι αριθμεί πλήθος επιχειρήσεων. Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες διαθέτουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι των μικρότερων επιχειρήσεων, καθώς καλύπτουν μέσω των εκτεταμένων δικτύων διανομής τους το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, επενδύουν σημαντικά ποσά για διαφήμιση των εμπορικών τους σημάτων, για εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας και δημιουργία νέων προϊόντων, ενίοτε δε προβαίνουν σε στρατηγικές συνεργασίες ή εξαγορές.

Η κα Πετράκη προβλέπει νέο γύρο συγκεντρώσεων (εξαγορών ή συγχωνεύσεων). "Ωστόσο, πότε και αν θα γίνουν τέτοιες κινήσεις δεν μπορεί να οριοθετηθεί. Η δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων αποτελεί θετικό γεγονός, λόγω των μεγαλύτερων οικονομιών κλίμακας που δημιουργούνται", τονίζει η κα Πετράκη.

Μονόδρομος οι εξαγωγές

Σε εποχές αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως αυτή που διανύουμε, αναφέρει η κα Πετράκη, οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να αυξήσουν ή/ και να διατηρήσουν ακόμα το μερίδιό τους και τη θέση τους στην αγορά αναζητούν νέες αγορές για να επεκταθούν, όπως πχ σε όμορες αγορές του εξωτερικού, οι οποίες είτε δεν έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση της τελευταίας τριετίας, είτε έχουν ανακάμψει από αυτήν. Στην ΕΕ δραστηριοποιούνται ισχυρότατες γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες υπερκαλύπτουν την εγχώρια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα, παράγοντας υψηλά αποθέματα.

Παρόλα αυτά ορισμένα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, έχουν επιτύχ
Keywords
Τυχαία Θέματα