Αλήθεια ή φούσκα;

Πολύς θόρυβος έχει γίνει για το θέμα των οικονομικών εισαγγελέων, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες τους. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πρόκειται, πράγματι, για σοβαρές καταγγελίες ή για μια επικοινωνιακή φούσκα δημοσιογραφικής και πολιτικής παραγωγής;
Όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα μιλούν για παραίτηση των δύο εισαγγελέων, ενώ είναι γνωστό ότι στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει παραίτηση για εισαγγελείς που ερευνούν συγκεκριμένες υποθέσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε βρίσκεται γνωστό δημοσιογραφικό κύκλωμα
το οποίο αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση υποθέσεων, συνήθως βρώμικων, έχοντας πρόσβαση στα ΜΜΕ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.
Με το θέμα ασχολήθηκε ακόμα και η ΝΔ, η οποία βαρύνεται με το υπόμνημα των δύο ανακριτών που είχαν αναλάβει τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Τουλάχιστον τότε, οι δύο ανακριτές είχαν κατονομάσει τον άνθρωπο που παρενέβη και δεν ήταν άλλος από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά. Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης δεν κατονόμασαν κανέναν.
Και έχει δίκιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που σχολιάζοντας τα περί πιέσεων που ασκήθηκαν στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς. Αν τους πίεσαν πολιτικά πρόσωπα, είπε ο κ. Παπαϊωάννου, είχαν την υποχρέωση να στείλουν την υπόθεση στη Βουλή. Δεν το έκαναν.
Αν επρόκειτο για ιδιώτες, οι δύο εισαγγελείς είχαν υποχρέωση να διατάξουν τη σύλληψή τους. Ούτε αυτό έκαναν.
Αντί να κάνουν το καθήκον τους, οι δύο εισαγγελείς, προτίμησαν να δημιουργήσουν θόρυβο με την αποστολή υπομνήματος, προκαλώντας πολιτικό ζήτημα, προς όφελος συγκεκριμένης παράταξης. Και είναι γνωστές οι πολιτικές πεποιθήσεις των δύο δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν λάβει υπόψη τους ότι η κυβέρνηση που τους τοποθέτησε ήταν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, δημιούργημα της οποίας είναι και ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα.
Αλλά οι δύο εισαγγελείς εφετών διέπραξαν και μια μεγάλη απρέπεια κατά συναδέλφου τους στην ανώτερη βαθμίδα, εκείνη του Αρείου Πάγου. Υποστήριξαν, ουσιαστικά, ότι μόνο αν οι ίδιοι συνεχίσουν τις έρευνες για τα οικονομικά εγκλήματα θα υπάρξει αποτέλεσμα και ότι οποιοσδήποτε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλάμβανε τις υποθέσεις θα τις κουκούλωνε.
Εδώ, ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί και διαφορετικά. Πράγματι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης θέλουν την διαλεύκανση των υποθέσεων; Μήπως υπάρχουν πιέσεις και από πολιτικούς παράγοντες, αλλά και από οικονομικούς παράγοντες οι οποίοι χρηματοδοτούν τους πρώτους και από ποιόν πολιτικό χώρο προέρχονται;
Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτή την υπόθεση είναι ότι κανένας δεν ασχολήθηκε με την ουσία της. Πως, δηλαδή, προκλήθηκε το θέμα. Οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με κοινή τους δήλωση, είπαν το τι έγινε και κανένας δεν το αμφισβήτησε. Είπαν ότι υπήρξαν σκέψεις και διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις. Μια από αυτές ήταν να αναλάβει τις οικονομικές υποθέσεις αντ
Keywords
Τυχαία Θέματα