Eκρυβαν σε ελβετικές τράπεζες οι "κλεπτοκράτες"

Οι χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που επιχειρούν να ανακτήσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που λέγεται ότι έκρυβαν σε ελβετικές τράπεζες οι "κλεπτοκράτες" ηγέτες τους, θα χρειαστεί να ξεμπερδέψουν ένα τεράστιο κουβάρι τραπεζικών λογαριασμών για να αποδείξουν τις παρανομίες των παλαιών καθεστώτων, υποστηρίζουν δικηγόροι και ειδικοί οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν.

Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι "πάγωσαν" ποσό ύψους 70 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων
(81,45 εκ. δολάρια) που φέρεται ότι ανήκε στον πρώην πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό, και σε στενούς συνεργάτες του. Στις αρχές της εβδομάδας επιβεβαιώθηκε ότι έχουν "μπλοκαριστεί" συνολικά 830 εκατομμύρια φράγκα (965,8 εκ. δολάρια) σε λογαριασμούς των πρώην προέδρων της Τυνησίας και της Αιγύπτου, Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι και Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και του Λίβυου συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

"Οι λογαριασμοί μιλούν, δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε το σύνολο των καταχρήσεων εξ αρχής", υποστήριξε ο δικηγόρος Ενρίκο Μονφρίνι, ο οποίος εντόπισε τους ελβετικούς λογαριασμούς του Νιγηριανού δικτάτορα Σάνι Αμπάτσα και μέχρι σήμερα προσπαθεί να ανακτήσει για λογαριασμό της Αϊτής τα χρήματα που έκρυβε στην Ελβετία ο Ζαν-Κλοντ "Μπέιμπι Ντοκ" Ντιβαλιέ.

"Είναι σαν τον ιστό της αράχνης, παρατηρείς τις εισροές και τις εκροές και σταδιακά σχηματίζεις την πλήρη εικόνα", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι εργάστηκε για μια δεκαετία προκειμένου να επιστραφούν στη Νιγηρία 650 εκατομμύρια δολάρια, αποδεικνύοντας με μεγάλη προσοχή ότι τα είχε κλέψει ο Αμπάτσα και τα είχε κρύψει σε ελβετικές τράπεζες. "Είναι σαν ιατροδικαστική έρευνα, πραγματικά λογιστική δουλειά", πρόσθεσε.

Τα τελευταία 25 χρόνια η Ελβετία έχει μπλοκάρει επίσης λογαριασμούς του δικτάτορα Μάρκος των Φιλιππίνων και του προέδρου του πρώην Ζαΐρ, Μομπούτου Σέσε Σέκο, εξασφαλίζοντας στις ξένες εισαγγελικές αρχές το χρόνο που χρειάζονταν για να διεκδικήσουν την επιστροφή των χρημάτων, παρά τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και τις αλλεπάλληλες εφέσεις.

"Είναι προς το συμφέρον τους (των ξένων κυβερνήσεων) να εργαστούν γρήγορα αλλά και να ενώσουν τα στοιχεία, διαφορετικά όλα θα καταλήξουν σε χάος. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς την επιτόπια έρευνα για λογαριασμό τους", είπε ελβετική δικαστική πηγή.

Οι δικαστικές αρχές των άλλων χωρών θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν ξεκινήσει δικαστικές έρευνες σε βάρος των πρώην ηγετών αλλά και ότι τα αδικήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει θεωρούνται επίσης ποινικώς κολάσιμα και από την ελβετική νομοθεσία.

Ο Φόλκο Γκάλι, της ελβετικής ομοσπονδιακής δικαστικής υπηρεσίας, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η Αίγυπτος και η Τυνησία έχουν καταθέσει προκαταρκτικά αλλά ελλιπή αιτήματα στις ελβετικές αρχές. "Για τη Λιβύη, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε αλλά θα πρέπει να λάβουμε αίτημα για συνεργασία", πρόσθεσε.

Ο Γκάλι επισήμανε ότ
Keywords
Τυχαία Θέματα