200 σιίτες διαδήλωσαν ζητώντας μεταρρυθμίσεις

Περίπου 200 σιίτες διαδήλωσαν χθες στο πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, ζητώντας μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζοντας την κατεδάφιση σιιτικών τεμενών στο Μπαχρέιν, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο ακτιβιστές.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στην πόλη Αουαμίγια. Οι διαδηλωτές αψήφησαν έκκληση που είχαν κάνει σιίτες κληρικοί
μία ημέρα νωρίτερα να τερματιστούν οι διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και δύο μήνες στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου, υποχωρώντας όπως φαίνεται σε κυβερνητικές πιέσεις.

Οι σιίτες ακτιβιστές δήλωσαν ότι διαμαρτύρονται για την καταστροφή σιιτικών τεμενών στο Μπαχρέιν από την υπό την ηγεσία σουνιτών κυβέρνηση της χώρας αυτής, μετά την πρόσφατη καταστολή του φιλοκυβερνητικού κινήματος στο Μπαχρέιν του οποίου ηγούνταν κυρίως σιίτες.

Και προχθές, Πέμπτη, δεκάδες σιίτες διαδήλωσαν στην πόλη Κατίφ, επίσης στην ανατολική Σαουδική Αραβία, αλλά και στην Αουαμίγια, σύμφωνα με ακτιβιστή.

Από το Φεβρουάριο έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 160 σιίτες ακτιβιστές στη Σαουδική Αραβία, κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αυτήν την εβδομάδα.

Η σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η πρώτη παγκοσμίως χώρα στην εξαγωγή πετρελαίου και σύμμαχος των ΗΠΑ, δεν ανέχεται καμία μορφή δημόσιας αμφισβήτησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα