Υποβάθμιση της Ιταλίας από Moody΄s

08:43 13/7/2012 - Πηγή: 24wro
Nέους κλυδωνισμούς στην Ευρώπη αναμένεται να επιφέρει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής...
ικανότητας της Ιταλίας κατά δύο βαθμίδες, από Α3 σε Baa2 (μόλις δυο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία "σκουπίδι), στην οποία προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s.

Ο οίκος προειδοποιεί για νέες υποβαθμίσεις ενισχύοντας την πίεση στη Ρώμη λίγες μόνο ώρες πριν βγει στις αγορές για νέο δανεισμό ύψους 5,25 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές πιέσεις στο κόστος δανεισμού της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Moody΄s,
οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας έχουν επιδεινωθεί, ενώ συνθήκες όπως η αύξηση της ανεργίας, εμποδίζουν την χώρα να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση των ελλειμμάτων που προκαλούν τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορεί πλέον να «τύχει χρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Ο οίκος δήλωσε ότι η γείτονα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης, δεδομένου του υψηλού χρέους της και των αναγκών για ετήσιο δανεισμό που ανέρχονται σε 415 δισ. ευρώ μόνο για την περίοδο 2012 – 2013.

Η Μoody’s εκτιμά ότι η ιταλική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2% του ΑΕΠ στο τρέχον έτος, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της.

Σε δημοπρασία μονοετών εντόκων γραμματίων προχώρησε την Πέμπτη η Ιταλία, αντλώντας 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ με μειωμένο επιτόκιο από τις αγορές.

skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα