Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

00:11 21/10/2011 - Πηγή: 24wro

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή με 154 ψήφους υπέρ και 144 κατά το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.



Η Λούκα Κατσέλη δεν ψήφισε το άρθρο 37 (για τις κλαδικές συμβάσεις) και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Πρωθυπουργού. «Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους», δήλωσε
η κυρία Κατσέλη μετά την διαγραφή της.

«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37 ως έχει μέχρι στιγμής», είχε δηλώσει νωρίτερα από το βήμα της Βουλής η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε «οριακές αλλαγές» στο άρθρο, εφόσον συνομιλήσει με την κυρία Κατσέλη και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφόρησαν.

Η επιστολή Παπανδρέου

Στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με την οποία ανακοινώνει την διαγραφή της Λούκας Κατσέλη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι η υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης» και αναλύει του λόγους για τους οποίους η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού αποκτά τέτοιο χαρακτήρα.

Προσθέτει ακόμη ότι η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή εξάντλησε όλα τα περιθώρια για υιοθέτηση αλλαγών και προτάσεων που υποβλήθηκαν.

«Κατόπιν αυτών από σήμερα η Λούκα Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στην σύνθεση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ» καταλήγει.

Ολόκληρη η δήλωση που έκανε η Λούκα Κατσέλη μετά τη διαγραφή της έχει ως εξής:
«Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση.

Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».

Η ψηφοφορία

Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 154 ψήφους υπέρ και 144. Το άρθρο 37 υπερψηφίστηκε με 153 «ναι» και 145 «όχι».

Μετά τη διαγραφή της κυρίας Κατσέλη το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 153 βουλευτές.

Ως απόδειξη ότι αναγνωρίζει την κρισιμότητα των στιγμών και ότι διάγουμε περίοδο «υψίστης ευθύνης για όλους» η κυρία Κατσέλη παρουσίασε το γεγονός ότι ψήφισε το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής.

Το έκανε, όπως πρόσθεσε, ακριβώς για να βοηθήσει την κυβέρνηση και να ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμή της στη δύσκολη μάχη που καλείται να δώσει στο Eurogroup την Παρασκευή και στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακής.

Όμως, «το άρθρο 37 αδυνατώ να το ψηφίσω» τόνισε η κυρία Κατσέλη, η οποία ε
Keywords
Τυχαία Θέματα