Υπερψηφίστηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής για το έλλειμμα του 2009

07:37 23/2/2012 - Πηγή: 24wro
Με 168 ναι, 76 όχι και 12 παρών υπερψηφίστηκε η πρόταση 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ...
για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που διαμόρφωσαν το έλλειμμα του 2009.

Υπέρ της πρότασης ψήφισε ο ΛΑΟΣ, «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόντες στην ψηφοφορία
ήταν 256 βουλευτές.Κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι την Πέμπτη θα καταθέσει τροπολογία, με την οποία θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να υπογράφει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών στοιχείων με βάση τα πρότυπα της Eurostat και θα διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Κόντρα Γ.Καρατζαφέρη - Μ.Παπαϊωάννου. Πράξη ευθύνης της Βουλής χαρακτήρισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το Σώμα να υπερψηφίσει την πρόταση, για να μην αιωρούνται εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, η ΝΔ ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει «όχι» κρίνοντας «άκαιρη» την πρόταση, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τη στηρίξουν ψηφίζοντας «παρών», ενώ ο ΛΑΟΣ δήλωσε ότι θα αποφασίσει με περίσκεψη.

Μιώντας ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι θα καταθέσει την Πέμπτη τροπολογία, με την οποία θα παρασχεθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να υπογράφει ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών στοιχείων με βάση τα πρότυπα της Eurostat και θα διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία μαζί με τον επικεφαλής της Αρχής θα συμμετέχουν σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μέρος της δανειακής συμφωνίας της χώρας μας και «συνιστά σοβαρή προαπαιτούμενη ενέργεια και ουσιώδη υποχρέωση την οποία πρέπει να εκπληρώσει».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής Επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 με γρήγορες διαδικασίες, για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας στα μάτια των πολιτών και των εταίρων της.

«Είναι ώρα τώρα να αποσαφηνίσουμε τα πράγματα. Δεν είναι ώρα για μικροψυχίες και τυφλό ρεβανσισμό. Η περίσταση της κρίσης και η σοβαρότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει αμεριμνησία. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια ενιαία θέση ώστε να μην διατηρηθεί ανοιχτός κανείς υπαινιγμός», επεσήμανε.

Απαντώντας δε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, ο οποίος πρότεινε να γίνει αμέσως μετά τις εκλογές η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αδιανόητη και τραγική απειλή».«Είναι πράξη ευθύνης της Βουλής και ηθικής υποχρέωσης του πολιτικού συστήματος απέναντι στον εαυτό του και στους πολίτες να στηρίξουν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι ανάγκη να κλείσουμε την υπόθεση τώρα, μέσα από μια εξονυχιστική διερεύνηση» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε όσους του επιρρίπτουν ευθύνες και αμφισβητούν τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής τα οποί
Keywords
Τυχαία Θέματα