Ξέμειναν από βόμβες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ!

11:55 16/4/2011 - Πηγή: 24wro
Δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρει, επικαλούμενο μη... κατονομαζόμενους αμερικανούς αξιωματούχους και την Ατλαντική Συμμαχία, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν αεροπορικά στη Λιβύη έχουν έλλειψη από βόμβες ακρίβειας και άλλου είδους πολεμοφόδια.
Η εφημερίδα επισημαίνει πως η έλλειψη αυτή δείχνει τις περιορισμένες δυνατότητες της Βρετανίας, της Γαλλίας
και των άλλων χωρών για να φέρουν εις πέρας επί μακρόν μία παρόμοια, σχετικώς μέτριας έκτασης, επιχείρηση.
Το ΝΑΤΟ έχει αναλάβει από τις 31 Μαρτίου τα ηνία του πολεμικού άρματος που έχει επιφορτισθεί από τη διεθνή συμμαχία χωρών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, να εφαρμόσουν το γράμμα της απόφασης 1973 του ΣΑ του ΟΗΕ και να βομβαρδίσουν όσους στόχους των δυνάμεων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του πληθυσμού της Λιβύης.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την Πέμπτη να αναλάβουν ξανά ηγετικό ρόλο στη Λιβύη, έπειτα από την ανάκληση των μαχητικών τους αεροσκαφών από τις επιχειρήσεις. Από δε τα 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μόνον έξι συμμετέχουν επί του παρόντος στις αεροπορικές επιδρομές κατά των λιβυκών δυνάμεων.
X .Κλίντον: "Δεν εκπλήσσομαι για το αν ο Καντάφι χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς"
Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε χθες πως δεν έχει ενημερωθεί περί της χρήσεως βομβών διασποράς από τις πιστές δυνάμεις στο Μουάμαρ Καντάφι κατά των εξεγερμένων, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα τόνισε πως «δεν εκπλήσσεται για ό,τι μπορούν να κάνουν ο συνταγματάρχης Καντάφι και οι δυνάμεις του».
Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch τουλάχιστον τρεις βόμβες με γόμωση διασποράς εξερράγησαν πάνω από την πόλη της Μιζουράτα. Οι ειδικοί αναγνώρισαν ως βόμβες διασποράς ισπανικής κατασκευής τα θραύσματα που εντόπισε δημοσιογράφος της εφημερίδας Times της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η ίδια οργάνωση.
«Αυτή είναι μία ανησυχητική πληροφορία και είναι ένας από τους λόγους που οι μάχες στη Μιζουράτα είναι τόσο δυσχερείς, διότι διεξάγεται σε στενά, μέσα σε οικιστικές ζώνες και παρουσιάζει πλήθος προκλήσεις για το ΝΑΤΟ και την λιβυκή αντιπολίτευση», τόνισε η Κλίντον μετά το πέρας της συνοδού των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι βόμβες διασποράς, που διασκορπίζουν άλλα μικρότερα συστατικά της βομβίδια σε μεγαλύτερη ακτίνα από την έκρηξή της είναι πυρομαχικά ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον άμαχο πληθυσμό και έχουν τεθεί εκτός νόμου από περισσότερες από 100 χώρες που συνυπογράφουν τη σχετική Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, η οποία ετέθη εν ισχύ από το 2010.
Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, έχουν κατά κόρον χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους πυρομαχικά κατά τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν.

newscode.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα