Τριετής λιτότητα και στην Ιταλία

11:51 1/7/2011 - Πηγή: 24wro
Η Ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δέσμη οικονομικών μέτρων με στόχο την εξισορρόπηση του ...
προϋπολογισμού της για το χρονικό διάστημα 2011 -2014.

Ο στόχος τω νέων μέτρων είναι η συλλογή τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δηλώνει πως η επίτευξη ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι κοινός στόχος για όλους, καθώς υπερασπίζεται το ευρώ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει τετραετή παράταση του "παγώματος" των μισθολογικών αυξήσεων για τους υπαλλήλους του δημοσίου.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο πριν τα τέλη Ιουλίου.

H Ιταλία, με δημόσιο χρέος που αγγίζει το 120% του ΑΕΠ, τράβηξε τα φώτα πρόσφατα μετά τις προειδοποιήσεις των Standard & Poor΄s και Moody΄s για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Όπως είχε ήδη διαρρεύσει από τις προηγούμενες ημέρες, ο Καβαλιέρε, αποφάσισε να αναβάλει για μετά το 2012 τις σημαντικότερες παρεμβάσεις και περικοπές. Η αναλυτική κατανομή των βαρών, ανά έτος, προβλέπει: μείωση των δαπανών και περικοπές της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2011, 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012, 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και άλλων τόσων για το 2014.

Φορολογικό Σύστημα

Ο ιταλός πρωθυπουργός, και ο υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσαν ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα εφαρμοσθεί συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Πρόκειται να υιοθετηθούν τρεις, συνολικά, φορολογικές κλίμακες (20%, 30%, 40%),να αποφασισθεί βαθμιαία αναπροσαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και παράλληλα να επιβληθεί φόρος της τάξης του 20% στα κέρδη από κατοχή μετοχών.

Δημόσιες Δαπάνες

Σε ότι αφορά τις δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με τον χώρο της πολιτικής, περιορίζεται αυστηρά η χρήση υπηρεσιακών πτήσεων για υπουργούς (οι οποίες περιορίζονται μόνο σε περιπτώσεις επίσημων αποστολών στο εξωτερικό), όπως και των αυτοκινήτων με οδηγό, που ανήκουν στο δημόσιο. Τα υπηρεσιακά αυτά αυτοκίνητα ( Auto Blu, στα ιταλικά, από το μπλε χρώμα τους) δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 1.600 κυβικά. Ο δε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος, έως τώρα μετακινιόταν με έξοδα του δημοσίου, θα πρέπει να χρησιμοποιεί, στο μέλλον, ιδιωτικό όχημα.

Οι μισθοί των ιταλών βουλευτών (που με τις διάφορες αποζημιώσεις προσεγγίζουν τα 15.000 ευρώ) θα πρέπει να προσαρμοσθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ότι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, πρόκειται να υιοθετηθεί αυστηρότερη γραμμή, σε ότι αφορά τις απουσίες με αναρρωτική άδεια. Όταν η ασθένεια, προηγείται ή έπεται κάποιας αργίας, θα αποστέλλεται άμεσα κρατικός γιατρός για «επίσκεψη επαλήθευσης», ακόμη και αν η αναρρωτική άδεια κρατά μια μόνο ημέρα. Παρατείνεται μέχρι το 2014, το «πάγωμα» στις αυξήσεις των μισθών του δημοσίου όπως και η αντικατάσταση των υπαλλήλων που βγαίνουν σε σύνταξη. Σε ότι αφορά την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας των
Keywords
Τυχαία Θέματα