Ενα μήνα κρατά η επιβλαβής δράση των χημικών

11:15 1/7/2011 - Πηγή: 24wro
Εως και τέσσερις εβδομάδες μπορεί να διαρκέσει η επιβλαβής δράση των δακρυγόνων...
σε κλειστούς χώρους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτό επισημαίνει  η γιατρός και πρόεδρος της «Πανελλήνιας ιατρικής εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής ενέργειας και βιοχημικής απειλής», Μαρία Σωτηροπούλου.
Η ίδια επισημαίνει ότι η πολλαπλή χρήση των χημικών, που γίνεται τελευταία στην Ελλάδα, ανατρέπει τους όποιους κανόνες ασφαλούς
χρήσης (π.χ. ψέκασμα από απόσταση 3-4 μέτρων ή αποκλειστικά σε ανοικτούς χώρους), που διέπουν αυτά τα χημικά. Τα χρησιμοποιούμενα δακρυγόνα περιέχουν την ουσία CS (ορθοχλωροβενζινομαλονονιτρίλη).

Οι συνέπειες που έχουν περιγραφεί αφορούν τα μάτια, εγκαύματα στο δέρμα, καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν κάποιος το καταπιεί, η διάλυση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και διάτρηση στομάχου.

Αναμφισβήτητη είναι, κατά την Εταιρεία, και η καρκινογόνος δράση της ουσίας, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί, χωρίς να λάβει σαφή απάντηση, ακόμα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ήδη από το 2003. Σε εγκύους, είναι πιθανόν να προκληθεί αποβολή, ενώ η απορρόφηση στο μητρικό γάλα, σε τόσο μικρούς σε όγκο οργανισμούς, όπως τα βρέφη, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα