Το φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης

23:55 6/10/2011 - Πηγή: 24wro
Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αρχηγός κράτους στην αφρικανική... ήπειρο, είναι πολύ πιθανό να βραβευτεί με το Νόμπελ της Ειρήνης του 2011. Πρόκειται για την πρόεδρο της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ.

Η απονομή θα γίνει αύριο, Παρασκευή στο στο Όσλο, όπως ανακοινώθηκε από τη νορβηγική ιδιωτική τηλεόραση TV2.

Η Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ ανήλθε στην εξουσία μετά από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου, και είναι ένα «σύμβολο της νέας Αφρικής», ανακοίνωσε το TV2, το οποίο έχει προβλέψει σωστά τους νικητές τα τελευταία δύο χρόνια--τον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό το 2010, και τον Αμερικανό πρόεδρο
Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Η πιθανολογούμενη απονομή του βραβείου Νόμπελ στην κα. Τζόνσον Σίρλιφ θα συμβεί τέσσερις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες η γυναίκα αυτή που έχει δεσμευτεί στην ανοικοδόμηση της χώρας της διεκδικεί μια δεύτερη θητεία.

Βιογραφία

Σπούδασε στο Harvard και ήταν Υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Γουίλιαμ Τόλμπερτ (William Tolbert) το 1970. Το 1985, τάχθηκε εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος, στάση που της στοίχισε δεκαετή φυλάκιση και τελικά εξορία. Το 1997 επέστρεψε στη χώρα και διεκδίκησε την προεδρία, αλλά έλαβε μόλις 10% των ψήφων, ενώ ο Τέιλορ (Taylor) πήρε 75%. Ο Πρόεδρος Τέιλορ την κατηγόρησε για προδοσία και εκείνη έκανε εκστρατεία για την ανατροπή του.

Μετά την παραίτηση του Τσαρλς Τέιλορ, εξελέγη ηγέτης του Κόμματος για την Ενότητα και διεκδίκησε ξανά την προεδρία. Στον α΄ γύρο των εκλογών του 2005 έλαβε 175.520 ψήφους και ήρθε δεύτερη. Στο β΄ γύρο στις 8 Νοεμβρίου 2005 κέρδισε την πρωτιά, επί του πρώην άσου του ποδοσφαίρου Ζορζ Γουεά (George Weah). Στις 11 Νοέμβρη η Εφορευτική Επιτροπή ανακήρυξε νικήτρια των εκλογών την Tζόνσον-Σίρλαφ, με διαφορά περίπου 20% από τον αντίπαλό της: H κ. Tζόνσον-Σίρλαφ έλαβε το 59,4% των ψήφων στις εκλογές έναντι του 40,6% που έλαβε ο πρώην ποδοσφαιριστής, Ζορζ Γουεά. O Γουεά υποστήριξε ότι οι εκλογές αμαυρώθηκαν από κρούσματα νοθείας, ωστόσο διεθνείς παρατηρητές τόνισαν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες.

Είναι μητέρα 4 γιων και έχει 6 εγγόνια.

Το 2006 το αμερικανικό περιοδικό Φορμπς κατέταξε την Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ στην 51η θέση των ισχυρότερων γυναικών στον κόσμο.
Keywords
Τυχαία Θέματα