Το Eurogroup θα ελέγχει τον ειδικό λογαριασμό

21:12 29/3/2012 - Πηγή: 24wro
Η Ελλάδα θα εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος κατά προτεραιότητα... Τρεις θα είναι οι πηγές εσόδων από τις οποίες θα τροφοδοτείται ο ειδικός δεσμευμένος λογαριασμός για την εξυπηρέτηση...
του δημόσιου χρέους, ο οποίος αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στον λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος θα
μπαίνουν τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και τα φορολογικά έσοδα όταν η χώρα μας αποκτήσει πρωτογενή πλεονάσματα.

Η τροπολογία για τη σύσταση του λογαριασμού κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πρόκειται για τη νομοθέτηση προαπαιτούμενης υποχρέωσης που απορρέει από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος κατά προτεραιότητα, πριν από οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση του Δημοσίου. Ωστόσο, κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως εάν υπό δεδομένες συνθήκες τα χρήματα δεν αρκούν για την πληρωμή μισθών ή συντάξεων τότε με απόφαση του Eurogroup θα επιτρέπεται η αποπληρωμή των υποχρεώσεων αυτών και εν συνεχεία η τροφοδότηση του ειδικού λογαριασμού.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης αναμένεται να ενημερώσει αύριο το Eurogroup για τον ειδικό λογαριασμό και να παράσχει διευκρινήσεις για τη νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφίσει η Βουλή.
Keywords
Τυχαία Θέματα