Θηλασμός μέχρι πότε;

15:33 24/5/2012 - Πηγή: 24wro
Που οφελεί και που βλάπτει ο θηλασμός; ...
Συνηθίζουμε να ακούμε συνεχώς μόνο για τα ωφέλη του θηλασμού και πράγματι είναι πολλά αυτά, καθότι τίποτα δεν συγκρίνεται με το μητρικό γάλα την πρώτη περίοδο ζωής του βρέφους. Χάρη στο θηλασμό το βρέφος αναπτύσσεται σε ένα υγιές παιδί, λαμβάνοντας τα απαραίτητα αντισώματα και αποκτώντας το πολύτιμο δέσιμο με τη μητέρα.
Παρόλο που ο θηλασμός είναι θέμα ζωής και θανάτου για τα μωρά που ζουν σε υπανάπτυκτες χώρες, ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι προσφέρει σημαντικά
πλεονεκτήματα στην υγεία των μωρών και στις αναπτυγμένες χώρες. Ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του, όταν ένα μωρό θηλάζει, έχει στατιστικά λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει από γαστρεντερικές λοιμώξεις και διάρροια. Έχει επίσης λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και ωτίτιδα, καθώς και πιο σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Τα μωρά επίσης που θηλάζουν διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Θανάτου. Σε μια έρευνα που πήραν μέρος κυρίως μεσοαστικές οικογένειες, μωρά που τρέφονταν με ξένο γάλα είχαν 5 φορές περισσότερες λοιμοίιξεις της αναπνευστικής οδού, από τα μωρά που θήλαζαν. Σε μια άλλη έρευνα, οι περιπτώσεις εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ήταν διπλάσιες στα μωρά που τρέφονταν μόνο με τυποποιημένο γάλα. Όταν τα μωρά που θήλαζαν προσβλήθηκαν από αυτού του τύπου τις λοιμώξεις, αυτές ήταν συνήθως λιγότερο σοβαρές.
Όσο ευεργετικός και να είναι όμως ο θηλασμός, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για να σταθούμε σε ένα ας το πούμε αρνητικό του θηλασμού. Πολλές γυναίκες σαν από «αυτοθυσία» παρατείνουν το θηλασμό για χρόνια, καταστρέφοντας όχι μόνο το σώμα τους αλλά την μετέπειτα υγεία των παιδιών τους. Μωρά που τρέφονται με μπιμπερό μέχρι την ηλικία των 2 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα όταν αρχίζουν ... το σχολείο, αναφέρει νέα αμερικανική έρευνα. Πόσο μάλλον τα παιδιά που μετά τους 24 μήνες συνεχίζουν το θηλασμό, προσλαμβάνοντας συστατικά και θερμίδες που ο οργανισμός αποθηκεύει με δυσκολία, μη μπορώντας πλέον να τα μεταβολίζει με την ίδια ταχύτητα και ευκολία.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά που θήλαζαν ακόμη και μετά τον πρώτο χρόνο, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 5,5 ετών. Ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 7.000 παιδιών στις ΗΠΑ. Το παιδί μαθαίνει να καταναλώνει γάλα υψηλής θερμιδικής αξίας και επίσης να καταπίνει την τροφή που χρειάζεται χωρίς να μπαίνει σε κόπο να μασάει. Συνηθίζει να ρουφά με λαιμαργία το φαγητό του σε μικρή ηλικία, κάτι που αποτυπώνεται στον εγκέφαλό του με αποτέλεσμα να μαθαίνει να τρώει με τον ίδιο τρόπο- απλά καταπίνοντας το φαγητό, που επιζητά να είναι πλούσιο σε θερμίδες.
Τι σημαίναι αυτό; Πώς πρέπει από νωρίς να βάλετε μέτρο στο παιδί σας, ξεκινώντας από το θηλασμό.

queen.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα