Τα 3 σενάρια για την Ελλάδα των Financial Times

13:09 17/6/2011 - Πηγή: 24wro
Τρία είναι τα πιθανά σενάρια για την τύχη της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times...
"Ένα διεθνές παιχνίδι τόλμης εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της, όπου ένας εκ των δύο θα πρέπει να υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου η Ελλάδα
να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε άτακτη χρεοκοπία που θα μπορούσε να σπείρει τον όλεθρο στην ευρωζώνη και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές".

Η εφημερίδα εστιάζει την προσοχή της στον Γιώργο Παπανδρέου, και αν μπορεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό αυτό το Σαββατοκύριακο (το άρθρο είναι πριν τον ανασχηματισμό). Πιστεύει ότι το γεγονός ότι τα μέλη του δικού του κόμματος τον εγκαταλείπουν, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είναι ακόμα στους δρόμους, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι δεν θα πετύχει.

Η αγωνία για το μέλλον της Ελλάδας κορυφώνεται καθώς πλησιάζει η μέρα της εκταμίευσης των 12 δισ. ευρώ, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αποφύγει τη στάση πληρωμών τον επόμενο μήνα. Μέχρι τότε, η εφημερίδα Financial Times εκτιμά ότι θα δρομολογηθούν τρία πιθανά σενάρια, το καθένα με σταδιακές , τραγικές συνέπειες.

Το πρώτο σενάριο

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο Γιώργος Παπανδρέου, παρά το πολιτικό χάος, κερδίζει το σεβασμό από τους διεθνείς κύκλους και με την απόφασή του να ταρακουνήσει την κυβέρνησή του, κερδίζει την υποστήριξη που χρειάζεται.

Για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον κ. Παπανδρέου θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καλές σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ. Αν ο κ. Παπανδρέου επιβιώσει από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης και είναι σε θέση να ωθήσει τα νέα μέτρα λιτότητας από το Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι σε θέση να ανασάνουν με ανακούφιση - τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν θα αναμένεται η επόμενη δόση της ελληνικής βοήθειας .

"Παρά τις δυσκολίες, υποθέτουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να περάσει τα [μέτρα λιτότητας] και να λάβει την εκταμίευση, διότι η εναλλακτική λύση θα είναι πολύ χειρότερη για τον ελληνικό λαό", δήλωσε ανώτερος υπάλληλος που συμμετέχει στις ελληνικές διαπραγματεύσεις .

Τα 120 δισ ευρώ που αποτελούν το δεύτερο μνημόνιο προς την Ελλάδα, δίνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες λίγο περισσότερο χρόνο για να σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων .Αν όμως ο κ. Παπανδρέου λάβει την έγκριση που χρειάζεται, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει η συμβιβαστική λύση με την ΕΚΤ να αναβληθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν θα εκκρεμεί για την Ελλάδα η δόση των 8 δισ. ευρώ.

Όμως, ο Όλι Ρεν, κατέστησε σαφές την Πέμπτη ότι θέλει να έχει υπάρξει συμφωνία ως τις 11 Ιουλίου, ως την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Το δεύτερο σενάριο

Στο δεύτερο σενάριο ο Γιώργος Παπ
Keywords
Τυχαία Θέματα