Συνέντευξη Αβραμόπουλου για Κυπριακό και ΑΟΖ

22:28 6/9/2012 - Πηγή: 24wro
Συνέντευξη με άξονες την οικονομική κρίση, την αιματοχυσία στη...
Συρία και το Κυπριακό, έδωσε ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλου στο «Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων» (ΚΥΠΕ).
Για την κρίση στη Συρία, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε: «Η κατάσταση στην Συρία είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας, αλλά και για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα -και ειδικότερα η ΕΕ- οφείλει να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της
αιματηρής αυτής κρίσης, με σεβασμό στην κυρίαρχη βούληση του συριακού λαού.

Η λύση πρέπει να δοθεί από τους ίδιους τους Σύρους που έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα αίματος στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία. Θα συζητήσουμε επίσης τη σημασία της παιδείας και του νερού, στη διαμόρφωση του νέου διεθνούς περιβάλλοντος, που παράλληλα με την ανάπτυξη, χρειάζεται μια πολιτική προσέγγιση για την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών».

Για την οικονομική κρίση: «Η οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί και σε πολιτική κρίση. Σε κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού. Είναι πρωτίστως κρίση εμπιστοσύνης. Όχι μόνο των αγορών απέναντι στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Δυστυχώς, τα αργά αντανακλαστικά και η έλλειψη οράματος επέτρεψαν στις ακραίες φωνές στην Ευρώπη να επιβάλλουν τη δική τους
λαϊκίστικη ατζέντα.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα, που απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η απάντηση στην κρίση θα συνοδεύεται από ένα νέο όραμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, μέσα από το οποίο θα γεννηθεί μια Ένωση πιο ισχυρή και πιο δεμένη.

Η Ελλάδα δίνει τη μάχη και θα την κερδίσει. Θα την κερδίσει σε συνεργασία με τους εταίρους της, που θα πιστέψουν στην αποφασιστικότητά μας να μείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Αντίθετα, χρειάζεται να ξαναδώσουμε στον κόσμο την ελπίδα».

Για τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας: «Οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου είναι σχέσεις αδελφικές. Αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις και πλέον ανθεκτικές σταθερές του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής μας. Αναμφίβολα περνάμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Όμως η κρίση δεν μπορεί να επηρεάσει τους δεσμούς μας. Είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και αυτή τη δυσκολία και το πιο σημαντικό: θα μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να φτάσει ξανά ο ελληνισμός σε αυτό το σημείο».

Για τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ: «Είναι μια δυναμική σχέση με πολύ θετικές προοπτικές. Όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά σε πάρα πολλούς τομείς, τα συμφέροντά μας είναι συμπληρωματικά και μας δίνουν την ευκαιρία να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη για τους λαούς μας. Αυτό που είναι κρίσιμης σημασίας είναι να ξεπεράσουμε τις διακηρύξεις, και με ρεαλισμό να δώσουμε περιεχόμενο σε αυτή τη σχέση.

Άλλωστε, η συνεργασία μας δεν βασίζε
Keywords
Τυχαία Θέματα