Συμβάσεις εργασίας τέλος στις ΔΕΚΟ

17:14 30/4/2012 - Πηγή: 24wro
Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ειδικών προνομίων...
που απολάμβαναν οι εισηγμένες και μη Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ), προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Στο έγγραφο που εστάλη από το ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες, τονίζεται ότι εργαζόμενοι σε κάποιες δημόσιες επιχειρήσεις απολαμβάνουν σήμερα μια σειρά από εργασιακά προνόμια (καθιερωμένο ύψος υπερωριών, μπόνους, αυτοματοποιημένες αυξήσεις μισθών), τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις διατηρήθηκαν και στις περιπτώσεις
που έγινε μερική ή ολική αποκρατικοποίησή τους.
Με αυτό το δεδομένο, τονίζεται ότι αυτά τα προνομιακά μισθολόγια θέτουν τις επιχειρήσεις, οι οποίες τα προσφέρουν, σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, αφού περιορίζουν τις δυνατότητες περικοπών στο λειτουργικό τους κόστος.
Με αυτό το σκεπτικό, το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται ότι οι προνομιούχες αυτές συλλογικές συμβάσεις θα καταργηθούν έπειτα από διάλογο με τις ενώσεις των εργαζομένων, ώστε να διαμορφωθούν νέες, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τα οικονομικά στοιχεία της κάθε επιχείρησης, αλλά και την κατάσταση της οικονομίας. Η δέσμευση σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, είναι να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στις δημόσιες επιχειρήσεις στο ύψος του κεντρικού Δημόσιου, ώστε να γίνουν όλες ανταγωνιστικότερες, είτε μειώνοντας την εξάρτηση από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε αυξάνοντας τα κέρδη τους.
Ειδικά για τις προβληματικές ΔΕΚΟ, είναι απαίτηση η μείωση του λειτουργικού κόστους. Στο θέμα αυτό, οι διοικήσεις θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια ταχείας μείωσης του προσωπικού (όπου υπάρχουν υπεράριθμοί), αλλά και περικοπών ζημιογόνων δραστηριοτήτων.
Παράλληλα βέβαια με τις περικοπές των αμοιβών, που μοιραία θα φέρει η αλλαγή των συμβάσεων, το υπουργείο Οικονομικών συγκεντρώνει σιγά σιγά και τα αναθεωρημένα επιχειρησιακά σχέδια των ΔΕΚΟ. Στα επιχειρηματικά αυτά σχέδια, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις του μνημονίου για την αναμόρφωση των τιμολογίων τους.
Επιπλέον με τις αλλαγές σε μισθούς και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται, σε αυτή τη φάση, στη διαδικασία της ανανέωσης των συμβάσεων των εσωτερικών ελεγκτών, ο ρόλος των οποίων θα είναι όλο και μεγαλύτερος της επόμενη περίοδο.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα