Στο τραπέζι τώρα το Plan C για την Ελλάδα

11:54 13/5/2012 - Πηγή: 24wro
Kαθώς όπως λέγεται η εξίσωση που βγήκε από τις κάλπες μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου...
δανειστές και εταίροι, αναλυτές και αγορές, θεωρούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αφού μετά την οικονομική καταστροφή απειλείται με πολιτικό χάος, το οποίο θα τη φέρει πιο κοντά στην έξοδό της από το ευρώ.

Ενώ η χώρα θα πρέπει με κάποιον τρόπο να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε άμεσα (με μια κυβέρνηση συνασπισμού) είτε έμμεσα, έπειτα από έναν δεύτερο γύρο εκλογικής αναμέτρησης, οι εταίροι μας
που επεξεργάζονται ένα «plan C» για την Ελλάδα, αλλά και διεθνείς τράπεζες, προετοιμάζονται για την επιστροφή στη δραχμή.

Η Ευρώπη φέρεται ότι επεξεργάζεται ένα «plan C», όπως αποκαλείται, για το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η Ελλάδα να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι εταίροι επιθυμούν να υπάρξει απόλυτη προστασία των καταθέσεων σε ευρώ δεδομένου ότι πολίτες απ' όλον τον κόσμο που έχουν εμπιστευθεί το κοινό νόμισμα δεν μπορούν να υποστούν απώλειες. Το σχέδιο προβλέπει τη συνύπαρξη των δύο νομισμάτων, με τη διατήρηση στην Ελλάδα των καταθέσεων σε ευρώ, ενώ παράλληλα για όσους το επιθυμούν οι συναλλαγές θα μπορούν πλέον να γίνονται και στο νέο νόμισμα. Σε πολιτικό επίπεδο όλοι απεύχονται μια τέτοια εξέλιξη, καθώς όπως επισημαίνεται ακόμη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στο CNBC την πρόθεσή του να κάνει ό,τι χρειαστεί για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Βέβαια οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, καθώς ο πανικός που ενδεχομένως να προκληθεί θα μπορούσε να οδηγήσει στη φυγή καταθέσεων οδηγώντας την οικονομία ακόμη περισσότερο σε τέλμα.

Την ίδια στιγμή, ξένες τράπεζες ετοιμάζονται σιωπηρά για την έναρξη διαπραγμάτευσης του νέου ελληνικού νομίσματος, ενώ ορισμένα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα δεν είχαν διαγράψει τη δραχμή από τα συστήματά τους κατά την εισαγωγή του ευρώ και θα είναι έτοιμα με το πάτημα ενός κουμπιού εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να επαναφέρει δικά της εθνικά χαρτονομίσματα και κέρματα. Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης - η οποία γέννησε νομίσματα όπως η εσθονική κορόνα και το τένγκε του Καζακστάν - ως την εισαγωγή του ευρώ, οι τράπεζες απέκτησαν σημαντική εμπειρία ώστε να προετοιμάσουν τα συστήματά τους για νομισματικές αλλαγές. Η σιωπηρή προετοιμασία έχει ξεκινήσει από την έναρξη της κρίσης, είπε ο Χάρτμουτ Γκρόσμαν της ICS Risk Advisors, ο οποίος συνεργάζεται με τράπεζες της Wall Street. «Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στην Ευρώπη, εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο εδώ και κάποιο διάστημα» δήλωσε στο Reuters ο Γκρόσμαν. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες πάντως, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα επιβάλει σχεδόν σίγουρα συναλλαγματικούς ελέγχους.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα ήταν δυνατή η διαπραγμάτευση του νέου νομίσματος. «Τα τμήματα συναλλάγματος θα μπορούσαν να ετοιμαστούν σχετικά γρήγορα. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα γίνει η έξοδος από το ευρώ» είπε ο Λιούις Ο' Ντόναλντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας Nomura. Το μεγαλύτερο πρόβλ
Keywords
Τυχαία Θέματα