Στο προσκήνιο και …προμέτοχα για το κούρεμα

08:21 20/12/2011 - Πηγή: 24wro
Την παλιά ιδέα των περίφημων προμέτοχων έναντι του χρέους...
«ξέθαψαν» ξένοι οίκοι- όπως η Morgan Stanley – προκείμενου να «βγει» χρέος έξω από το σύστημα για την Ελλάδα, ενώ οι σημερινοί κάτοχοι του χρέους θα λάβουν ένα καινούργιο ομόλογο με το οποίο είτε θα εισπράξουν χρήματα από τις μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις , είτε θα λάβουν μετοχές από τις εταιρείες υπό ιδιωτικοποίηση.

Μ’ αυτόν τον
τρόπο, η Ελλάδα, θα ελαφρύνει το χρέος της και αφετέρου θα αποφύγει να πουλήσει δημόσιες εταιρείες στις σημερινές χαμηλές τιμές. Την ιδέα μάλιστα, την προωθούν και ορισμένοι διαχειριστές στην Αμερική ως μια λύση προκειμένου η Ελλάδα να μην αναγκαστεί να πωλήσει όσο – όσο δημόσιες εταιρείες που σήμερα οι μετοχές τους έχουν φθάσει στα τάρταρα.

Μ’ άλλα λόγια, η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη της σε «κούρεμα» του χρέους δίνοντας ουσιαστικά στους δανειστές καινούργια ομόλογα τα οποία είτε θα δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχο να εισπράξει τα έσοδα από τις μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις, είτε ακόμη να λάβει μετοχές απ’ αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ιδέα του 2001 επί Χριστοδουλάκη

Η ιδέα των προμετόχων δεν είναι καινούργια. Επί υπουργίας του κ. Νίκου Χριστοδουλάκη το 2001, είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί μια ανάλογη πρακτική. Τότε, το δημόσιο προσδοκούσε να εισπράξει 200 δισ. δραχμές με την έκδοση προμετόχων για την ΕΤΑ και την ΔΕΠΑ

Δηλαδή, τότε το Δημόσιο για να έχει έσοδα θα έδινε τα προμέτοχα σε ιδιώτες επενδυτές και αυτοί αργότερα θα εισέπρατταν από τις μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις. Ήταν μια πρακτική η οποία είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία, γι΄ αυτό και η τότε κυβέρνηση το προωθούσε ώστε να αυξήσει τα έσοδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα