Στη Βουλή τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης

19:26 28/11/2011 - Πηγή: 24wro
Τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης που είχαν... οδηγήσει στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους και την κατάληψη της Περιφέρειας Κρήτης θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης στη Βουλή, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μανόλη Στρατάκη προς τον υπουργό
Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως ανέφερε ο κ.Στρατάκης στην ερώτησή του, οι αγρότες διεκδικούν την επίλυση διαφόρων αιτημάτων του κλάδου τους, όπως:

- Αξιοποίηση της μελέτης για την αμπελουργία με την εκκίνηση ενός νέου προγράμματος αναμπέλωσης.

- Αποζημίωση των αμπελώνων από τον περονόσπορο μέσω ΕΛΓΑ.

- Καταβολή της αποζημίωσης των κηπευτικών λόγω E-coli.

- Καταβολή του ποιοτικού παρακρατήματος (γάλακτος-ελαιολάδου) και επιστροφή των 12.000.000 ευρώ που κόπηκαν από το ποιοτικό παρακράτημα για την ελαιοκαλλιέργεια.

- Εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους παραγωγούς για τα έτη 2008-09-10.

- Μέτρα στήριξης του ελαιολάδου: α) Δημιουργία Εθνικού Φορέα προώθησης και διαφήμισης ελαιολάδου, β) Εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις.

- Επιστροφή φόρου πετρελαίου 5% με βάση τα τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων.

- Μείωση του κόστους παραγωγής με αλλαγή του ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια-ζωοτροφές στο 6%.

- Ενίσχυση της κτηνοτροφίας με κατεύθυνση την αγορά ζωοτροφών.

- Ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα με Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια Κρήτης για την αγροτική ανάπτυξη και ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων και υπηρεσιών γεωργικών προειδοποιήσεων του νομού.

- Παραμονή (περιφερειοποίηση) των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ σε ειδικό ταμείο (ανά περιφέρεια) με σκοπό τις αποζημιώσεις των κρητικών προϊόντων.

- Πάγωμα των αγροτικών δανείων για 3 τουλάχιστον χρόνια με ταυτόχρονο πάγωμα των πλειστηρισμών και αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της ΑΤΕ προς τους αγρότες.

- Ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών για την πάταξη της αισχροκέρδειας του παρεμπορίου και των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων.

- Καμία περικοπή στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των αγροτών.

- Κρητική διατροφή (ικανοποίηση του αιτήματος της περιφέρειας Κρήτης και υποβολή φακέλου από το yπουργείο Πολιτισμού για ένταξη της κρητικής διατροφής στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO).

Έτσι, ο υπουργός καλείται να απαντήσει σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ικανοποιηθούν αν όχι όλα, μέρος των αιτημάτων των αγροτών της Κρήτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα