Στη σκιά της βαθιάς κρίσης το περιβάλλον

18:45 5/6/2011 - Πηγή: 24wro
Σε λίγες ώρες στην πλατεία Συντάγματος, το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων...
ετοιμάζεται να στείλει το δικό του μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, εγκαθιστώντας συμβολικά ένα αυθαίρετο απέναντι από τον Άγνωστο Στρατιώτη!

Αντίθετα με τη μεγάλη πλειοψηφία, το δικό τους θα μείνει όρθιο για μερικές μόνο ώρες και δεν θα νομιμοποιηθεί. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα ξεχύνεται στους δρόμους του κέντρου με προορισμό την παραλία, το κύμα των φίλων του ποδηλάτου που ενθαρρύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στέλνοντας
το δικό του οικολογικό μήνυμα στην σημερινή επετειακή γιορτή.

Όσο μεγαλώνει η οικονομική ύφεση στη χώρα μας και οι δόσεις των δανειστών δίνονται με το σταγονόμετρο, οι πιέσεις για ελαστικότερη περιβαλλοντική πολιτική μεγαλώνουν.

Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση βιώνει τον απόλυτο διχασμό μπροστά στην αγωνία να εισπραχθούν έσοδα από χιλιάδες αυθαίρετα αλλά και της ανάγκης να πάψει να ανοίγει νέα παράθυρα στην παράνομη δόμηση, συντηρώντας νέες γενιές αυθαιρέτων. Ποιο από τα δύο θα υπερισχύσει είναι προφανές αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που περνά η χώρα.

Όμως το παράδειγμα με την τακτοποίηση ή όχι των αυθαιρέτων αποτελεί την αρχή για να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για τα περιθώρια ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής σε συνθήκες ύφεσης.

Άλλωστε οι λιγοστοί πόροι κινδυνεύουν να αφήσουν στις μακέτες φιλόδοξους σχεδιασμούς όπως η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, πάρκα πρασίνου και μεγάλες αναπλάσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη υποστηρίζει ότι δεν πρέπει η κρίση να δημιουργήσει εκπτώσεις στο περιβάλλον και τάσσεται υπέρ της αλλαγής του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Γνωρίζει όμως ότι η χρόνια αδράνεια σε διάφορα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα εγκυμονεί κινδύνους.

Ένα καλό μάθημα πήρε στο νόμο της βιοποικιλότητας με την πρόταση για μείωση της αρτιότητας από τα τέσσερα στα δέκα στρέμματα. Οι «συντροφικές» φωνές των βουλευτών δεν άφησαν να περάσει ο νόμος και ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν ήταν και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Το κέρδος μας ως χώρα ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας ξεχωριστού υπουργείου είναι ότι μιλάμε περισσότερο και σκεφτόμαστε περισσότερο το περιβάλλον. Τα αγκάθια όμως εξακολουθούν να είναι πολλά και για τις ιδέες και τις καλές προθέσεις της κ. Μπιρμπίλη απαιτείται μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση.
 
Διαχείριση αποβλήτων
Αποτελεί τη σοβαρότερη περιβαλλοντική πληγή που έχει να διαχειριστεί η χώρα μας, λόγω της χρόνιας αδράνειας αλλά και των μεγάλων τοπικών αντιδράσεων στην υλοποίηση οργανωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ακόμη νωπές οι ντροπιαστικές εικόνες από τα σκουπίδια της Άνδρου που έφτασαν μέχρι την θάλασσα από την κατάρρευση της μοναδικής χωματερής που στοίβαζε για χρόνια όλα τα σκουπίδια του νησιού. Η χωματερή πήρε παράταση έως τον Ιούνιο μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση. Επί του παρόντος όμως η μόνη λύση που φαντάζει εφικτή είναι να φορτωθούν σε ένα καράβι και να
Keywords
Τυχαία Θέματα