Σκληρή κριτική Σημίτη στο μνημόνιο

11:25 4/10/2012 - Πηγή: 24wro
Σκληρή κριτική άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, για ελλειπή προετοιμασία και κακή εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου...
από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και τους ευρωπαίους εταίρους μας, σε ομιλία του στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης Οσναμπρουκ της Γερμανίας.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε
από το πανεπιστήμιο της πόλης, ο κ. Σημίτης ανέπτυξε τις απόψεις του με τίτλο «Είμαστε όλοι ίσοι εταίροι στην ΕΕ» και αναφέρθηκε όπως είναι φυσικό στο ελληνικό ζήτημα, όπως μεταδίδει το protothema.gr.

«Το πρώτο Μνημόνιο σχεδιάστηκε χωρίς προετοιμασία και εφαρμόστηκε με τρόπο που συνέτεινε στην όξυνση της κρίσης»δήλωσε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι «εξαρχής οι στόχοι που είχαν τεθεί στο πρόγραμμα για το ελληνικό έλλειμμα ήταν εξωπραγματικοί».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εμπνευστές του Μνημονίου ότι δεν πρόβλεψαν την ύφεση που θα προκαλούνταν στην ελληνική οικονομία από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. Όπως είπε, «το πρώτο Μνημόνιο δεν περιελάμβανε καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση της ύφεσης που ακολούθησε, όπως ενίσχυση από τα διαρθρωτικά ταμεία χωρίς υποχρέωση εθνικής συμμετοχής. Αποτέλεσμα ήταν εκτόξευση της ύφεσης στο 23% από 8,6% που προβλεπόταν στο πρώτο Μνημόνιο».

Επίσης, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε λάθος των Ευρωπαίων εταίρων το γεγονός ότι δεν αναγνώρισαν εξαρχής το ελληνικό πρόβλημα ως δομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία που «δεν είχε ποτέ ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ» και εντούτοις βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης, υποστήριξε πως και το ελληνικό χρέος δεν προέκυψε αποκλειστικά από την «άμετρη σπατάλη» της χώρας.

Βέβαια ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις Παπανδρέου οι οποίες, δεν προχώρησαν στις δομικές μεταρρυθμίσεις όπως στο Συνταξιοδοτικό και στις ιδιωτικοποιήσεις φοβούμενες τη σύγκρουση με τα συνδικάτα και την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό.

Κλείνοντας ο κ. Σημίτης έθεσε ως λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους τη χαλάρωση της αντιπληθωριστικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρώπη και τη τόνωση της κατανάλωσης στις χώρες του Βορρά.

apospasma.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα