Σιγή ασυρμάτου από τις Βρυξέλλες για τη δήλωση Δαμανάκη

08:40 26/5/2011 - Πηγή: 24wro
H Κομισιόν δεν «διαψεύδει» και δεν «απαντά» στη Μαρία Δαμανάκη.
Πρώτον γιατί η Μαρία Δαμανάκη είναι μέλος της Κομισιόν και δεύτερον διότι ουδέποτε εκπρόσωπος τύπου κάποιου επιτρόπου σχολιάζει δηλώσεις άλλων επιτρόπων, όπως άλλωστε ορίζει ο κώδικας συμπεριφοράς των υπαλλήλων Κομισιόν.

Ο κ. Αλταφάζ, εκπρόσωπος τύπου του επιτρόπου Ρεν και άριστος γνώστης του κώδικα συμπεριφοράς είναι και έχει αποδείξει σε καθημερινή βάση πως χειρίζεται άριστα τις «ευαίσθητες ισορροπίες» μεταξύ κρατών - μελών, θεσμών και τύπου. Επ’ ουδενί, λοιπόν, δεν μπορεί κανείς
να του αποδώσει διάψευση της Ελληνίδας επιτρόπου ή απόπειρα «συνομιλίας».

Ο κ. Αλταφάζ υπενθύμισε, ερωτηθείς σχετικά, πως στις τακτικές συζητήσεις του Eurogroup ουδέποτε συζητήθηκε πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. Συνεπώς, ως όφειλε «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα» και διατήρησε ανέπαφες τις λεπτές ισορροπίες.

Σε τελική ανάλυση, η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη χαίρει απεριόριστης εκτίμησης από τον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, και προσωπικής φιλίας με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Ρεν, του οποίου άλλωστε είναι τακτικός και προνομιακός συνομιλητής.

Η Ελληνίδα επίτροπος παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, γνωρίζει με λεπτομέρειες όλες τις περί Ελλάδος συζητήσεις και όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν, πολλές φορές έχει λειτουργήσει ως κομιστής μηνυμάτων από και προς τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, με τη διακριτικότητα που επιβάλει ο θεσμικός της ρόλος. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλιστα, στην προ μνημονίου εποχή, και όσο η χώρα δεν λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα, λειτούργησε και ως «κυματοθραύστης» της «οργής» πολλών άλλων κοινοτικών επιτρόπων που καταφέρονταν ενάντια στην τότε κατάσταση.

Συνεπώς, είναι και άδικο και παράλογο να είναι σήμερα αναγκασμένη να δεχθεί τα πυρά του εσωτερικού πολιτικού μετώπου, επειδή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με τον δραματικό τρόπο που επέλεξε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Από το περιβάλλον της αναφέρεται ότι η επίτροπος ούτε θα εξηγήσει, ούτε θα δώσει συνεντεύξεις και «όποιος κατάλαβε, κατάλαβε».

Επί της ουσίας, η κοινοτική κ. Δαμανάκη δεν είπε κάτι καινούργιο. Η κατάσταση είναι τραγική και τα μέτρα που απαιτούνται δεν χωράνε σε πολιτικάντικους σχεδιασμούς, μικροκομματικές λογικές και ψηφοθηρικούς υπολογισμούς. Κανείς στις Βρυξέλλες ή μεταξύ των εταίρων δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον του ενός ή του άλλου κόμματος εξουσίας στην Ελλάδα. Ενδιαφέρονται, όμως, για το πως θα περιορίσουν την επέλαση της κρίσης χρέους και έχουν βρει και τη λύση, που στη περίπτωση της Ελλάδας λέγεται μνημόνιο.

Συνεπώς, ή επιλέγουμε την τήρηση του προγράμματος, κατά γράμμα και όχι κατά το δοκούν, ή βλέπουμε την πόρτα της εξόδου -και όχι μόνο- από το νόμισμα. Ο δεύτερος δρόμος, όπως λένε στις Βρυξέλλες, είναι ο δρόμος της «απόλυτης καταστροφής». Το χρέος θα τριπλασιαστεί εν μια νυκτί, οι αγορές θα κλείσουν άπαξ και διαπαντός και εν τέλει η «μνημονιακή» λιτότητ
Keywords
Τυχαία Θέματα