Πτώση σε όλα τα πεδία με.. νησίδες ανόδου

13:31 28/8/2011 - Πηγή: 24wro
Η ανακοίνωση των στοιχείων για τους βαθμούς πρόσβασης πριν από δύο περίπου εβδομάδες...
είναι το προτελευταίο από τα απαραίτητα κομμάτια του παζλ για να εκτιμηθεί η κίνηση των βάσεων.

Λείπει, όμως, το βασικότερο, που είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά τους. Στην ουσία πρόκειται για τον σημαντικότερο από τους παράγοντες που διαμορφώνουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Σε συνθήκες βαθμολογικής χρεοκοπίας που οδηγούν σε πτώχευση
αριστούχων (-4.393 σε σύγκριση με πέρυσι), αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας πενταετίας, η μεγάλη κάθοδος των μορίων ξεκινά από τα περιζήτητα - υψηλόβαθμα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων με διαφορετικές, βέβαια, ταχύτητες ανά επιστημονικό πεδίο, από 200 έως και 750 μόρια. Πτώση που θα επεκταθεί με μεγαλύτερη ένταση και στην πλειονότητα των τμημάτων, κυρίως, της επαρχίας. Επιπλέον τα περισσότερα μεσαία και χαμηλόβαθμα επαρχιακά θα παρουσιάσουν αισθητή πτώση που μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.250 μόρια.

Με διαφορετική, ακόμα και ανοδική, ταχύτητα θα κινηθούν αρκετά από τα σχετικά υψηλόβαθμα (με βάσεις εισαγωγής από 14.000 έως 18.000 μόρια) τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κυρίως, ή τμήματα με ειδικά μαθήματα και ιδιαιτερότητες. Με άλλα λόγια, στην "έρημο" της πτώσης θα υπάρχουν νησίδες ανόδου που θα είναι μεγαλύτερες στα κεντρικά τμήματα με χαμηλές και μεσαίες βαθμολογικά βάσεις εισαγωγής.

Παράγοντες που συγκρατούν την πτωτική πορεία
Η οικονομική κρίση και η αύξηση της ζήτησης τμημάτων Αθήνας - Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων των εισακτέων κατά 10.250 θέσεις λειτουργούν αντίρροπα προς τις χειρότερες επιδόσεις και την πτωτική πορεία των βάσεων.

Από το 2010 η όξυνση της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα κυβέρνησης και Δ.Ν.Τ. αλλάζουν τις επιλογές των υποψηφίων. Το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί το 2011 και δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί η έκτασή του. Γι' αυτό η κίνηση των βάσεων θα προκαλέσει εκπλήξεις και ανατροπές. Θα σημειωθεί ρεκόρ αριθμού υποψηφίων που επιλέγουν τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας. Γενικά, θα αυξηθεί η ζήτηση για τα τμήματα των κεντρικών (κυρίως Λεκανοπεδίου - Θεσσαλονίκης) Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν ακόμα και "νησίδες ανόδου" σε όλα τα πεδία. Αυτή η κίνηση προς τα πάνω διευκολύνεται και από τη μείωση θέσεων εισακτέων σε κεντρικά τμήματα και από την αλλαγή του καθεστώτος των μετεγγραφών. Είναι σίγουρο ότι κάτω από το βάρος του Μνημονίου πολλοί θα διαλέξουν πόλη και όχι αντικείμενο σπουδών.

Για παράδειγμα, τα Οδοντιατρικά τμήματα θα έχουν υψηλότερες βάσεις από αρκετά ιατρικά τμήματα, όπως και ορισμένα κεντρικά του 1ου πεδίου, π.χ. Ψυχολογίας κ.ά., από τη Νομική Θράκης. 

Εισάγονται 8 στους 10

Η γενικότερη πτωτική πορεία των βάσεων διευκολύνεται και από τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων και παρά τη μείωση των θέσεων εισακτέων. Συνολικά 85.478 υποψήφιοι συμμετείχαν φέτος στις εξετάσεις έναντι 90.593 το 2010. Δύσκολα θα υ
Keywords
Τυχαία Θέματα