Ο Εμίρης με τα 24 παιδιά που αγοράζει την Ελλάδα

12:41 28/8/2011 - Πηγή: 24wro
Μετά από πολλές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, στις οποίες μάλιστα πρωτοστατούσε...

ο έως προχθες αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Χάρης Παμπούκης, ο Σεΐχης του Κατάρ αποκτά, όπως όλα δείχνουν ενεργό ρόλο στην οινομική πολιτική της χώρας.

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι μια επένδυση όπως το λιμάνι του Αστακού ή η αξιοποίηση του ελληνικού είναι μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα, προφανώς η κομβική συμμετοχή στην νέα τράπεζα
που θα προκύψει από τη συννένωση της Alpha και της Eurobank ανοίγει ακόμη μεγαλύτερους δρόμους στον Εμίρη ο οποίος μέσω των 50 δισεκατομμυρίων που διαχειρίζεται το δικό του Qatar Ιnvestment Αuthority επενδύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Είναι προφανές ότι ελέγχοντας σε μεγάλο βαθμό μια τέτοια τράπεζα στην Ελλάδα αποκτά ρόλο ρυθμιστή σε πολλά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας σε μια εποχή μάλιστα που κάθε ευρώ ή δολάριο είναι απολύτως κρίσιμα για το μέλλον της χώρας.

Ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, από τις 26 Ιουνίου του 1995 έχει αναλάβει στα χέρια του τις τύχες ενός πλούσιο πετρελαιοπαραγωγού κράτους συνεχίζοντας την κυριαρχία της οικογένειάς του που διατηρείται εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Το περιοδικό Forbes τοποθετεί τον εμίρη του Κατάρ στην 7η θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Who is who

Γεννημένος στη Ντόχα το 1952, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία. Επιστρέφοντας το 1971 του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντισυνταγματάρχη και του ανατέθηκε η διοίκηση του τάγματος Mobile το οποίο έκτοτε έχει μετονομαστεί σε τάγμα Hamad Mobile.

Προήχθη στο βαθμό του υποστρατήγου και διορίστηκε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ και επέβλεψε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού του εμιράτου, κάτι το οποίο πάντως δεν έγινε εμφανές στον πόλεμο του Κόλπου όταν οι δυνάμεις του Κατάρ αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο σεΐχης Χαμάντ αναγορεύτηκε διάδοχος του Θρόνου το 1977 και ταυτοχρόνως ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας. Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Ανωτάτου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Κατάρ που στην ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους. Το 1992 ανέλαβε την ουσιαστική διακυβέρνηση του Κατάρ με αυξημένες ευθύνες στην κυβέρνηση και βοήθησε στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ανέτρεψε στον πατέρα του

Στις 27 Ιουνίου του 1995, πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η επίσημη στέψη του ως Εμίρη του Κατάρ έγινε στις 20 Ιουνίου του 2000.

Ο σεΐχης Χαμάντ θεωρείται ένας εκ των προοδευτικότερων αράβων ηγετών και έχει αναθέσει στη δεύτερη από τις τρεις συζύγους του Σεϊκα Μοζάχ αρμοδιότητες για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των π
Keywords
Τυχαία Θέματα