Ψάχνουν βερεσέ το πετρέλαιο θέρμανσης οι καταναλωτές στην Κρήτη

18:22 2/10/2012 - Πηγή: 24wro
Παρά το γεγονός ότι η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις...
15 Οκτωβρίου το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει πάρει ακόμα καμία απόφαση που να ορίζει την τιμή του καυσίμου. Έτσι η κατάσταση στην αγορά παραμένει... εξαιρετικά ρευστή με τον κόσμο να αγωνιά και να φοβάται ότι θα περάσει έναν εξαιρετικά παγωμένο χειμώνα και τους πρατηριούχους να μην μπορούν να κάνουν κανένα προγραμματισμό στις επιχειρήσεις τους.

Τα μέχρι τώρα μηνύματα που φτάνουν ένθεν
και ένθεν δεν αφήνουν καμία πλευρά να αισιοδοξεί. Οι μεν πρατηριούχοι περιμένουν μία πτώση ης κατανάλωσης της τάξης του 50-60% ενώ οι μεν καταναλωτές αναζητούν τρόπους θέρμανσης ξεχνώντας ότι ... υπάρχει πετρέλαιο!

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου κ. Λυκούργος Σαμόλης μιλώντας στο Prismanews.gr περιέγραψε πολύ γλαφυρά τη ρευστή κατάσταση της αγοράς. Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το υπουργείο για να ενημερώσουμε τους καταναλωτές μας. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης. Αν η εξίσωση φτάσει το 80% ή αν αγγίξει το 100%. Στη μία περίπτωση η τιμή θα κινηθεί από το 1,30-1,40 ευρώ το λίτρο, στην άλλη περίπτωση θα ξεπεράσει το 1,60 η αρχική. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να πούμε ακόμα τίποτα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη φέτος αναμένεται μια τρομερή πτώση στην κατανάλωση της τάξης του 50%-60% σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα. Μάλιστα οι βενζινοπώλες ζητούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης να μείνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα περυσινά επίπεδα προκειμένου να έχει πρόσβαση στο κοινωνικό αυτό αγαθό όλος ο κόσμος. Το θέμα είναι κοινωνικό, δεν είναι στεγνά οικονομικό. Βέβαια, με το ίδιο σκεπτικό τον περασμένο Απρίλιο είχαμε ζητήσει μία μικρή παράταση έτσι ώστε να μπορέσει να προμηθευτεί ο κόσμος πετρέλαιο θέρμανσης με την τιμή αυτή αλλά δε δέχτηκαν. Οπότε δεν είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για την φετινή μας πρόταση ... τόνισε ο κ. Σαμόλης.

Βερεσέ

Με αυτά τα δεδομένα ωστόσο φαίνεται ότι τα τεφτέρια δεν αποκλείεται να κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους αφού το βερεσέ επανακάμπτει! Πάντως ο πρόεδρος των βενζινοπωλών διευκρίνισε ότι το βερεσέ είναι ένα κομμάτι που το ζούμε, μας ζητάνε ωστόσο στις μέρες μας είναι δύσκολο για τον πρατηριούχο να δώσει ακόμα και 10 ευρώ ...αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε διότι τα καύσιμα είναι πάρα πολύ ακριβά. Έτσι δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο τεφτέρι. Εμείς είμαστε εισπράκτορες του κράτους, το 56% των χρημάτων μας είναι φόροι που αποδίδουμε , κουβαλάμε χρήματα στο κράτος, δεν είναι δικά μας, πώς να δώσουμε βερεσέ; Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι συνάδελφοι και αν θα δώσουν επί πιστώσι αλλά η θέση μας είναι δύσκολη και εμάς και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, τέλος ο κλάδος των πρατηριούχων μετρά μέχρι σήμερα 2000 λουκέτα και αναμένονται άλλες 2000 ενώ οι άνεργοι του κλάδου ξεπερνούν τους 5000. Ο τζίρος έχει μειωθεί σημαντικά, τα έξοδα είναι τα ίδια και μεγαλύτερα. Το κάθε ένα πρατήριο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ..., κατέληξε ο κ. Σαμόλης.
Keywords
Τυχαία Θέματα