Προστασία από την υπεραλίευση

19:05 25/6/2011 - Πηγή: 24wro
Ο Αργολικός κόλπος παρουσιάζει πλούσια αποθέματα, ωστόσο λόγω της πληθώρας των αλιευτικών σκαφών και... των πολλών μικρών ψαριών που αλιεύονται, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου συγκεντρώνονται νεαρά και ώριμα προς ωοτοκία άτομα, είναι ανάγκη να ληφθούν διαχειριστικά μέτρα για τα αλιευτικά του αποθέματα. Τα προτεινόμενα μέτρα αποσκοπούν στην αειφορία των αποθεμάτων, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αποδοχή αυτών από τους ψαράδες της περιοχής.
Πρόκειται για το συμπέρασμα μελέτης που παρουσιάστηκε στον Βόλο, στο πλαίσιο του 4ου
διεθνούς συνεδρίου Υδροβιολογίας-Αλιείας.
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι κάποια παράκτια εργαλεία στον Αργολικό π.χ. νταλιάνι, και τα δίχτυα (απλάδια, μανωμένα) μέχρι 20 χιλ. ψαρεύουν πολλά υπομεγέθη είδη, εμπορικά και απορριπτόμενα. Οι ερευνητές θεωρούν πως για τέσσερις λόγους θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αποθεμάτων.
1. Τα περισσότερα από τα είδη που μελετήθηκαν στην παρούσα μελέτη αναπαράγονται στις παράκτιες περιοχές του εσωτερικού κόλπου, περιοχές που δραστηριοποιούνται έντονα οι παράκτιοι.
2. Η παραπάνω περιοχή του Αργολικού χαρακτηρίζεται σαν πλούσια περιοχή σε τροφή ψαριών, λόγω των ανθρωπογενών επιδράσεων, γεγονός που συμβάλλει στη συγκέντρωση των ώριμων ατόμων.
3. Η βιομάζα των ψαριών στα παράκτια νερά αυξάνεται μέχρι τα 60 μέτρα βάθος που δραστηριοποιούνται οι παράκτιοι.
4. Ψάρεψαν πολλά μικρά είδη τα μανωμένα και απλάδια δίχτυα με μάτι μέχρι 20 χιλ. και τα παραγάδια με αγκίστρια Νο 14-16.
Η μείωση της αλιευτικής προσπάθειας θα μπορούσε να επιτευχθεί με εποχιακό (π.χ. κάθε δεύτερο χρόνο) κλείσιμο κάποιων ευαίσθητων περιοχών στην αλιεία οποιουδήποτε αλιευτικού εργαλείου, την περίοδο αναπαραγωγής των ειδών. Οι ψαράδες προτείνουν, εναλλακτικά, να σταματήσει η αλιεία κατά τους μήνες που παρατηρείται είσοδος των ώριμων ατόμων στον κόλπο με σκοπό την ωοτοκία (Μάιος). Η τήρηση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας που σχετίζεται με τη μέση αλιεία – με παράλληλη αύξηση της αστυνόμευσης – θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες είναι η υπερπληθώρα των ερασιτεχνών, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Καπίρης, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων του Αργολικού και υπεύθυνος της συγκεκριμένης έρευνας.
Ο περιορισμός της ερασιτεχνικής αλιείας στην περιοχή του Αργολικού θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε χρονολογικά -να επιτρέπεται το ψάρεμα μόνο κάποιες ημέρες την εβδομάδα- είτε γεωγραφικά. Η οριοθέτηση ζωνών ερασιτεχνικής αλιείας, και μάλιστα κοντά σε περιοχές που γειτνιάζουν με λιμεναρχεία, π.χ. Ναύπλιο, θα ήταν μια σοβαρή και μόνιμη λύση.
Keywords
Τυχαία Θέματα