Κίνδυνος ανατιμήσεων από τα ακριβά σιτηρά

18:00 25/6/2011 - Πηγή: 24wro
Κίνδυνο ανατιμήσεων για πολλά τρόφιμα εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη αύξηση έως και διπλασιασμό στις ...τιμές των σιτηρών, καθώς και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.
Η ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών προκαλεί αλυσιδωτές παρενέργειες στη βιομηχανία τροφίμων, αφού μεγάλο ποσοστό ειδών διατροφής αξιοποιεί τα σχετικά γεωργικά προϊόντα, τα οποία παράλληλα αποτελούν και τη βάση για αρκετές ζωοτροφές, σύμφωνα με την "Ημερησία".
Ειδικότερα, το σκληρό σιτάρι αυτή τη στιγμή αγοράζεται από τις μεγαλύτερες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών από 22-25 λεπτά/κιλό,
ενώ πέρσι η τιμή ήταν 10-13 λεπτά/ κιλό. Οι Ενώσεις αγοράζουν συνεχώς σιτάρι και εξοφλούν μετρητοίς σε 4-6 μέρες μετά την παράδοση.
Και στο μαλακό
Υψηλές είναι οι τιμές και στο μαλακό σιτάρι, που προσεγγίζει τα 22-23 λεπτά/κιλό (πανελλαδική παραγωγή 500.000 τόνων), αλλά και στο κριθάρι της τάξης των 20-21 λεπτών/ κιλό, ενώ η υστέρηση στην παραγωγή καλαμποκιού εκτιμάται ότι θα διευρύνει και σ' αυτό το προϊόν τις τιμές. Ευθέως πληττόμενοι είναι διάφοροι υποκλάδοι των τροφίμων, όπως η πτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα για την τιμή των τελικών προϊόντων στο ράφι.
Ανύπαρκτα τα αποθέματα
Οι αιτίες, που ενίσχυσαν τις τιμές, έγκεινται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι τα εγχώρια αποθέματα έχουν εξαντληθεί, ενώ παράλληλα μεγάλες ποσότητες προωθήθηκαν στη βόρεια Αφρική με τιμή ακόμη και κάτω από τα 9 λεπτά/κιλό.
Έτσι η ζήτηση για την εγχώρια κατανάλωση είναι σημαντική, ενώ οι πρόσφατες βροχοπτώσεις μπορεί να κατέστρεψαν σε ποσοστό ως και 30% την παραγωγή της Θεσσαλίας, αλλά άφησαν ανέπαφη τη σοδειά στη Μακεδονία και τη νότια Ελλάδα.
Επομένως η πανελλαδική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στο σκληρό σιτάρι στο 1.100.000 τόνους, έναντι 1.200.000 τόνους πέρσι.
Την ίδια στιγμή και η γενικότερη διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς η ξηρασία στις ΗΠΑ ελάττωσε την τοπική παραγωγή, που συνδυαζόμενη με την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης, ωθεί τις τιμές ανοδικά

newscode.gr 
Keywords
Αναζητήσεις
βουλγαρακης σιτηρα
Τυχαία Θέματα